Ινδία: Προειδοποιήσεις για τα επεισόδια στα σύνορα με την Κίνα

Χάρτης με τη διαφιλονικούμενη περιοχή Galwan μεταξύ Κίνας και Ινδίας
Χάρτης με τη διαφιλονικούμενη περιοχή Galwan μεταξύ Κίνας και Ινδίας / Πηγή: Google Maps

Αν διαταράσσονται η ειρήνη και η ηρεμία στη σινο-ινδική μεθόριο, θα επηρεαστούν αναπόφευκτα και οι διμερείς σχέσεις, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ινδίας, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, μιλώντας λίγες μέρες μετά το τελευταίο «περιστατικό» στα σύνορα των δύο χωρών. «Οι επιλογές που γίνονται θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τα δύο συγκεκριμένα έθνη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αν και δεν υπήρξαν θύματα, όπως τον περασμένο Ιούνιο όταν σημειώθηκε το σοβαρότερο θερμό επεισόδιο των τελευταίων δεκαετιών, τα βίαια επεισόδια την περασμένη βδομάδα στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Σικίμ επανέφεραν στο προσκήνιο την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα. Άλλωστε, οι εδαφικές και άλλες διαφορές των δύο μεγάλων δυνάμεων παραμένουν ισχυρές.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που εξαρτώνται και από τη διμερή συνεργασία, αφού όπως υπογράμμισε και ο Ινδός ΥΠΕΞ, τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους και για την Ινδία, σημαντική πηγή επενδύσεων και τεχνογνωσίας για τη χώρα του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...