Ινδία-Ρωσία: Συζητούν ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας έως και κοινή παραγωγή όπλων

Πηγή: Ria Novosti

Η σύνδεση Ρωσίας και Ινδίας «είναι ιδιαίτερα σημαντική στη μεταβατική περίοδο που διανύει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, στη Μόσχα, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και την άνοδο της Κίνας και συνολικά της περιοχής του Ινδο – Ειρηνικού.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο πλαίσιο Διακυβερνητικής Επιτροπής Ινδίας-Ρωσίας για την Εμπορική, Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Πολιτιστική Συνεργασία με τη ρωσική και την ινδική κυβέρνηση να συζητούν κυριολεκτικά για όλα, από τη συνεργασία στην Άμυνα και την σύγκρουση στην Ουκρανία, μέχρι τις επενδύσεις στην πολλά υποσχόμενη Αρκτική.

Ο Σ. Λαβρόφ επισήμανε πως τα δυο κράτη διατηρούν μια «προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση» και υπενθύμισε τον στόχο που έχουν θέσει οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε εμπόριο, επενδύσεις, τεχνολογία, άμυνα κ.ά., όταν είχαν συναντηθεί στο Νέο Δελχί παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ρωσία και Ινδία συζήτησαν και τις προοπτικές στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής σύγχρονων όπλων, δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως με την ομόλογό του αναφέρθηκαν στην αλληλεπίδραση των δυο κρατών στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του Διαστήματος.

Εν μέσω αντιρωσικών κυρώσεων της «Δύσης», Ινδία και Ρωσία κοντεύουν να αυξήσουν το ετήσιο διμερές εμπόριο στα 30 δισ. δολάρια, ενώ ο Ινδός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας του είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παράλληλα ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στα σχέδια Ρωσίας και Ινδίας να συνεργαστούν για «πιο αποτελεσματική χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής» και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις ρωσικές υπεράκτιες περιοχές στην Αρκτική.

Η Αρκτική εξελίσσεται σε ακόμη ένα πεδίο έντονου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού καθώς το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει νέες εμπορικές διαδρομές, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σπάνιων γαιών κλπ.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή κατά μήκος των βόρειων ακτών της Ρωσίας θα μπορούσε να ενοποιήσει τα ευρωπαϊκά και τα λιμάνια της ρωσικής Απω Ανατολής, όπως και τις πλωτές εκβολές ποταμών στη Σιβηρία σε ένα ενιαίο σύστημα μεταφορών. Η πλήρης λειτουργία της έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία καθώς μειώνει πολύ τη διαδρομή του θαλάσσιου εμπορίου από την Ευρώπη στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ η χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής – παράλληλα με χερσαίες εμπορικές διαδρομές – «ανοίγει πολύ εντυπωσιακές προοπτικές για τον SCO». «Καθώς τα κράτη μέλη του Οργανισμού βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της ευρασιατικής ηπείρου, ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα για να αναπτύξουν τους οικονομικούς τους δεσμούς, να επεκτείνουν τις εμπορικές ροές και να δημιουργήσουν πρόσθετες υποδομές μεταφορών που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος και θα αυξήσουν τα κέρδη», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...