Ινδία: Συμμετέχει σε κοινή ναυτική άσκηση Ιράν-Ρωσίας

Ρωσικό Ναυτικό - Υποβρύχιο Βλαντίμρι Μονομάχ. Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μήκους 170 μέτρων κατηγορίας Borei της Ρωσίας
Φώτο Αρχείου / Ρωσικό Ναυτικό – Υποβρύχιο Βλαντίμρι Μονομάχ. Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μήκους 170 μέτρων κατηγορίας Borei της Ρωσίας / Πηγή: YouTube

Οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν διήμερη ναυτική άσκηση με τη Ρωσία στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, με την Ινδία να συμμετέχει επίσης και η Κίνα αναμένεται να λάβει μέρος επίσης.

Δυνάμεις και πλοία από τα τμήματα του ναυτικού, τόσο του ιρανικού στρατού όσο και του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, μαζί με διάφορα πλοία του ρωσικού ναυτικού.

Ο ναύαρχος Gholamreza Tahani, εκπρόσωπος της ασκήσεως, δήλωσε ότι το ινδικό ναυτικό είχε επίσης ζητήσει και συμμετείχε στην άσκηση με μια επιλεγμένη ομάδα σκαφών.

«Η άσκηση που κάνουμε με τη Ρωσία είναι τόσο ευέλικτη που όχι μόνο μια άλλη χώρα, αλλά και αρκετές άλλες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αργότερα αν το επιθυμούν», είπε.

Ο Χοσεΐν Χαντζάντι, διοικητής του ιρανικού ναυτικού, δήλωσε ότι το κινεζικό ναυτικό θα συμμετάσχει επίσης στο τρυπάνι, το οποίο θα καλύπτει έκταση 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (6.500 τετραγωνικά μίλια). Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν παρόμοιες ασκήσεις το 2019.

Ο Khanzadi είπε ότι η άσκηση δείχνει ότι οι ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο για να διασφαλίσουν τη συλλογική τους ασφάλεια.

Ο Tahani είπε ότι η όλη Ιρανική φρεγάτα Jamaran, που παρουσιάστηκε το 2010, ηγήθηκε της άσκησης, ενώ τα ελικόπτερα του ιρανικού και του ρωσικού ναυτικού παρείχαν παρακολούθηση και υποστήριξη αέρα.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πυροβολισμούς στόχων στη θάλασσα και του αέρα και απελευθέρωση πλοίων που έχουν πειραματιστεί, καθώς και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατά της πειρατείας.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...