Ινδία: Θα παραλάβει την 1η Μαΐου μια πρώτη παρτίδα δόσεων του Sputnik V

Η Ινδία πρόκειται να παραλάβει μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την COVID-19. Η χώρα, που σπαράσσεται από την πανδημία με εκατόμβη νεκρών, δυσκολεύεται να μειώσει τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, που σπάνε το ένα παγκόσμιο ρεκόρ πίσω από το άλλο. Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν κατακλυστεί και κυβερνήσεις συνδράμουν σε «υλική βοήθεια», Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, το Πακιστάν, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία. Η διεθνής βοήθεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τεράστιες ελλείψεις φροντίδας υγείας για την τεράστια πλειοψηφία του λαού.

Η Ινδία πρόκειται να παραλάβει μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την COVID-19 το Σάββατο 1η Μαΐου, δήλωσε χθες Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ.

Ο επικεφαλής του RDIF δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις θα περιέχονται σε αυτή την πρώτη παρτίδα ή πού θα κατασκευαστούν. «Οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν την 1η Μαΐου», ανέφερε ο κ. Ντμιτρίεφ. Το RDIF έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του RDIF σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι στην Ινδία και κατόπιν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Στο μεταξύ όμως η χώρα των 1,3 δισεκ. ανθρώπων παραμένει βυθισμένη στο χάος, με ασθενείς να υποκύπτουν στα κορεσμένα νοσοκομεία τους εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου και υποδομών υγείας. Χθες η Ινδία έσπασε για άλλη μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, καταγράφοντας 352.991 μολύνσεις, και κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ 2.812 θανάτων. Η χώρα θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, με πάνω από 192.000 νεκρούς.

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία και οικογένειες να εκλιπαρούν μάταια να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Δεν ήταν μόνο ο Φλόϊντ στις ΗΠΑ που δεν μπορούσε να αναπνεύσει – πεθαίνοντας, από την μπότα του αστυνομικού. Το ίδιο φωνάζουν και χιλιάδες Ινδοί που ελλείψει οξυγόνου, σπαρταράνε και ξεψυχούν ελλείψει αέρα από την ίδια μπότα, αυτή του καπιταλισμού, της καπιταλιστικής υγείας.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...