Ινδία: Τουλάχιστον 115 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις λόγω των μουσώνων

Επιχειρήσεις διάσωσης επιζώντων από έντονες πλημμύρες στην Ινδία
(Φωτό αρχείου)

Οι έντονες βροχές των μουσώνων που συνοδεύτηκαν από κατολισθήσεις εδάφους, καταρρεύσεις κτιρίων και πλημμύρες και προκάλεσαν τουλάχιστον 115 θανάτους στη Δυτική Ινδία.

Σχεδόν 150.000 κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα και δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στα περίχωρα της Μουμπάι, του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της χώρας και πρωτεύουσας του κρατιδίου Μαχαράστρα όπου καταγράφηκε σχεδόν το σύνολο των θανάτων.

Στη μικρή κοινότητα που βρίσκεται στην πλευρά του λόφου της Τάλιε, νότια αυτής της πόλης των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων, μόνο δύο τσιμεντένια κτίρια εξακολουθούν να στέκουν όρθια, όταν ένα κύμα λάσπης ισοπέδωσε μέσα σε μερικά λεπτά δεκάδες σπίτια, δήλωσαν στο AFP αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής. Οι ομάδες διάσωσης επιχειρούσαν επί ώρες να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες όμως κατάφεραν μόνο να ανασύρουν από τα ερείπια άψυχα σώματα.

Συνοικίες της Τσιπλούν, 250 χλμ. από τη Μομπάι, βυθίστηκαν προχθές Πέμπτη κάτω από το νερό που έφθανε έως και τα έξι μέτρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό κινητοποίησε επτά ομάδες με φουσκωτές λέμβους καθώς και ειδικούς δύτες και ένα ελικόπτερο για να απομακρύνει τα θύματα των πλημμυρών.

Το έργο των ομάδων διάσωσης δυσχεραίνεται από τις κατολισθήσεις που μπλοκάρουν οδικούς άξονες, περιλαμβανομένου του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Μομπάι με την Γκόα, νοτιότερα.

Εξάλλου, στο κρατίδιο Γκόα σημειώθηκαν οι πιο σοβαρές πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο κρατίδιο Καρνατάκα, επίσης στη νοτιοδυτική Ινδία, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 9.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, δήλωσαν επίσημοι αξιωματούχοι.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις είναι συχνές στην Ινδία στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων (Ιούνης – Σεπτέμβρης), όπου συχνά καταρρέουν κτίρια έπειτα από μέρες βροχοπτώσεων χωρίς διακοπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...