Ινδο – Ειρηνικός: Συνάντηση του «Γαλάζιου Ειρηνικού» διοργανώνουν οι ΗΠΑ

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

Την άτυπη ομάδα κρατών της «Σύμπραξης του Γαλάζιου Ειρηνικού» (Partners in the Blue Pacific – PBP) πρόκειται να φιλοξενήσει σε εκδήλωση αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, με κεντρικό στόχο τον καλύτερο συντονισμό της «αποστολής βοήθειας» στην περιοχή ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα.

Η εν λόγω ομάδα χωρών συγκροτήθηκε τον Ιούνη και περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ινδία έχει καθεστώς παρατηρητή, όπως δήλωσε ο Κερτ Κάμπελ, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι αναμένεται η ένταξη κι άλλων χωρών.

Οι καταστάσεις είναι «πολύ πιο επείγουσες» για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, δήλωσε ο Κάμπελ, καθώς η Κίνα προωθεί ήδη αμυντικές και οικονομικές συμφωνίες με τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

«Μεγάλο μέρος της βοήθειας στον Ειρηνικό δεν έχει συντονιστεί καλά (…). Θα επιδιώξουμε να το κάνουμε όσο βαδίζουμε προς τα εμπρός, χτίζοντας στους θεσμούς που υπάρχουν αλλά και στις δεσμεύσεις μας στον Ειρηνικό», συνέχισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα «ξεκάθαρο στρατηγικό στοιχείο» στην επιταχυνόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Εχουμε δει κατά τα τελευταία χρόνια μια πιο φιλόδοξη Κίνα, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει αποτυπώματα με στρατιωτικό τρόπο στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού (…) Αυτό έχει προκαλέσει άγχος σε κάποιο βαθμό σε συμμάχους μας, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά ακόμα και στο σύνολο των χωρών της περιοχής», συμπλήρωσε ο Κάμπελ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την Ταϊβάν, λέγοντας ότι «μιλάνε από μόνες τους» για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα «υπερασπιστούν» την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, με την Κίνα να απαντά ότι οι δηλώσεις αυτές στέλνουν «λάθος μήνυμα» σε όσους επιδιώκουν μια ανεξάρτητη Ταϊβάν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...