“Ηνίοχος” και “Ωρίων”: Ένα “μίνι ΝΑΤΟ” έχει συγκεντρωθεί στη χώρα μας για τις “πρόβες πολέμου”

Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας - Άσκηση "Ηνίοχος 2022"
Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας – Άσκηση “Ηνίοχος 2022” / Πηγή: Eurokinissi

Μια τεράστια δύναμη πυρός έχουν συγκεντρώσει οι ΝΑΤΟικοί στη χώρα την ώρα που κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία και με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό μας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα 5 αεροπλανοφόρα (συν τις αρμάδες συνοδείας τους) που η λυκοσυμμαχία έχει ανεπτυγμένα αυτήν τη στιγμή από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τη Μεσόγειο, τα δύο όχι απλά επιχειρούν σε ελληνικές θάλασσες αλλά συμμετέχουν και στην ίδια άσκηση, την «Ηνίοχος», που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια τεράστια «πρόβα πολέμου».

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χτες, στην Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» (ξεκίνησε την Δευτέρα, ολοκληρώνεται στις 7/4, διεξάγεται με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών), εκτός από τις ήδη συμμετέχουσες δυνάμεις, παίρνει μέρος επιπλέον το αεροπλανοφόρο «HARRY S. TRUMAΝ» των ΗΠΑ, με μαχητικά αεροσκάφη «FA-18», «EA-18», καθώς και Αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) «E2D Hawkeye».

Το Αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ Τρούμαν (USS Harry S. Truman - CVN 75) έξω από τον κόλπο της Σούδας (Κρήτη - Μάρτιος 2022)
Φώτο Αρχείου / Το Αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ Τρούμαν (USS Harry S. Truman – CVN 75) έξω από τον κόλπο της Σούδας (Κρήτη – Μάρτιος 2022) / Πηγή: TWITTER

Σημειωτέον, σύμφωνα με αρμόδιες αμερικανικές πηγές, το αεροπλανοφόρο και η αρμάδα συνοδείας του επιχειρούν ήδη από τον Δεκέμβρη στη Μεσόγειο, κύρια στην Αδριατική και στο Ιόνιο, οξύνοντας ήδη από τότε το κλίμα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Καθημερινά γίνονται 80 με 90 απονηώσεις αεροσκαφών του, με πτήσεις έως τη Λιθουανία, σε μια ευρεία γκάμα αποστολών στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Στην αρμάδα του είναι ενταγμένα το καταδρομικό «San Jacinto» και τα αντιτορπιλικά «Cole», «Bainbridge», «Gravely», «Jason Dunham» και «Gonzalez», όπως και η νορβηγική φρεγάτα «Fridtjof Nansen».

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στην «Ηνίοχος 22» μετέχουν ήδη με προσωπικό και μέσα εκτός από τις ελληνικές ΕΔ: Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», από το οποίο επιχειρούν μαχητικά «Rafale» αλλά και ιπτάμενο ραντάρ «E2C Hawkeye». Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη «F-15» και μη επανδρωμένο αεροσκάφος «MQ-9 Reaper» (στο αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει μετασταθμεύσει και ιπτάμενο τάνκερ που στο πλαίσιο της άσκησης θα κάνει εναέριους ανεφοδιασμούς). Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη «F-16», ιπτάμενο ραντάρ «G-550» και ιπτάμενο τάνκερ «B-707». Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado». Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο «AW139». Η Σλοβενία με αεροσκάφη «PC-9Μ».

Πολυεθνική αεροναυτική άσκηση που διοργάνωσε η Γαλλία με την επωνυμία «POLARIS 2021»
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” / Πηγή: (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Παράλληλα με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» διεξάγεται και η «ΩΡΙΩΝ 22», στην οποία εκτός από τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (σε άλλο ένα δείγμα, από τη μια, της στρατιωτικοποίησής τους και, από την άλλη, της βαθύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας») συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, και επιπλέον παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 22», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιούνται αποστολές «αυξημένης δυσκολίας», καθώς και συνεκπαιδεύσεις «σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα», όπως: Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης. Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού. Τακτική ελεύθερων σκοπευτών. Μη συναινετικές νηοψίες. Εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Επιπρόσθετα, καθώς μιλάμε για μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, με επίκεντρο τη χώρα, όπου έχει συγκεντρωθεί ένα «μίνι ΝΑΤΟ» (ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, επί ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη, τα 2 αεροπλανοφόρα με τα πλοία συνοδείας τους, 130 αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού), θα γίνει και διασύνδεση των «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοίο γενικής υποστήριξης και ιπτάμενα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα, ενταγμένο στα ΝΑΤΟικά σχέδια περί ελέγχου κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, όπου κινούνται και πάνοπλες μονάδες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αλλωστε, όπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ, οι τρεις αυτές ασκήσεις, «η διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός μέσων και προσωπικού ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων 2 αεροπλανοφόρων, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της…».

Δείτε ακόμα...