Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ιράν: «Αποκλιμάκωση» αλλά και «βαθιές ανησυχίες»

Πηγή: Sputnik

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ δήλωσε οτι επιχειρούν βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιλογής μέσω της διπλωματίας και μακριά από την αντιπαράθεση. Δηλώνοντας παράλληλα, ότι η χώρα του διατηρεί «βαθιές ανησυχίες» για τη συμπεριφορά του Ιράν σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Λίβανο.

«Πέρα απ’ αυτό, έχουμε κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς δεν ενδιαφερόμαστε για μία αντιπαράθεση. Ολη η περιοχή θα πλήρωνε το τίμημα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος στον Στρατηγικό Διάλογο του Αμπού Ντάμπι.

«Είμαι ρεαλιστής σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα είναι μία αργή διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι με τον καιρό μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να αρχίσουμε να κάνουμε πρόοδο για μία πιο βιώσιμη και αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι τα ΗΑΕ εργάζονται για να χτίσουν «γέφυρες» με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις οποίες έχουν σοβαρές διαφωνίες. Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς επίσης τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΑΕ γύρω από τις κρίσεις σε Ερυθραία και Σουδάν.

Για το Αφγανιστάν ο Γκαργκάς είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έγιναν «πολύ προβληματικές» για τα ΗΑΕ σε δύο μέτωπα: Στην κλιμάκωση του εξτρεμισμού και στην εντύπωση που διαμορφώθηκε για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, στη Δαμασκό (για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια), και τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ, προκαλώντας τη δυσφορία των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...