Ηνωμένο Βασίλειο: Ισόβια απαγόρευση επιστροφής στους μετανάστες της Μάγχης

Γαλλία - Βρετανία - Μετανάστες σε πνευστή λέμβο στο κανάλι της Μάγχης δίπλα σε πλωτό σκάφος του Βασιλικού Εθνικού Ινστιτούτου Διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal National Lifeboat Institution - RNLI)
Φώτο Αρχείου / Μετανάστες σε φουσκωτή λέμβο στη Μάγχη δίπλα σε σκάφος διάσωσης της Βρετανίας (Royal National Lifeboat Institution – RNLI) / Πηγή: RNLI.org

Οι μετανάστες στο Κανάλι της Μάγχης θα απομακρυνθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα απαγορευτεί η μελλοντική επανείσοδος τους και δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βρετανική υπηκοότητα βάσει νέας νομοθεσίας.

Το πλήθος των προτεινόμενων μέτρων θα ισχύει για οποιονδήποτε φθάνει στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα μικρό σκάφος και αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως δήλωσε η Mail on Sunday: «Μην κάνετε λάθος, αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε». Επί του παρόντος, οι αιτούντες άσυλο που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ωστόσο, η Mail on Sunday αναφέρει ότι μια ρήτρα στο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση αναμένεται να εφαρμόσει ένα «φρένο δικαιωμάτων» για να επιτρέψει ουσιαστικά την παράκαμψη των συμβάσεων. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που πραγματοποιούν την επικίνδυνη διέλευση από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τους υπουργούς ότι συντρίβουν τη μακροχρόνια δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών να παρέχει στους ανθρώπους δίκαιη ακρόαση ανεξάρτητα από το πώς φτάνουν στο Ηνωμένο βασίλειο. Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρίιβερμαν, η οποία θα εισαγάγει τους νέους νόμους, δήλωσε στη Sun την Κυριακή ότι «η μόνη διαδρομή προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια ασφαλής και νόμιμη διαδρομή». Το Υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι υπάρχουν πολλές «ασφαλείς και νόμιμες» διαδρομές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΕΡΤ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...