Ιωάννινα: Οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες

«Η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ενεργειακούς κολοσσούς, αφ’ ενός στερεί απ’ τον ελληνικό λαό τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο της χώρας, αφ’ ετέρου δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σε σχόλιό της για τις δηλώσεις και αναγγελίες ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Όπως αναφέρει, «όταν η κυβέρνηση μέσω και των υπουργών της μιλά για την ενεργειακή επάρκεια που μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της εξόρυξης του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί στα Γιάννενα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις, προφανώς δεν εννοεί την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών του νομού και της χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την παράδοση της έρευνας αλλά και της μελλοντικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στα Γιάννενα, όπως και σε άλλα μέρη της χώρας μας, στα μονοπώλια».

«Ο λαός μας έχει πείρα και αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των κυβερνώντων περί ενεργειακής επάρκειας την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Οι ενεργειακοί όμιλοι προφανώς θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι ανταγωνισμοί αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής, επισημαίνει και προσθέτει:

«Γι’ αυτούς τους λόγους και το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων που δρομολόγησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ».

Δείτε ακόμα...