Ιόνιο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες του πλοίου της «ExxonMobil»

Το ερευνητικό πλοίο SANCO_SWIFT
Πηγή: MarineTraffic

Την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την «ExxonMobil» νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Δήλωσε πως «έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές».

Προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες στον λαό αν και γνωρίζει ότι η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα μονοπώλια δεν διασφαλίζει ούτε την ευημερία ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο υπουργός ανέφερε πως «το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών κριθούν ικανοποιητικά, η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει το 2025 και στη συνέχεια το 2027 ή το 2028 θα ξεκινήσει η παραγωγική γεώτρηση.

Θυμίζουμε ότι ο σταθμός Ηρακλείου Κρήτης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε NAVTEX, σύμφωνα με την οποία, από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο «SANCO SWIFT», στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ενώ, όπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα το πεδίο ερευνών επεκτάθηκε εκτός της ελληνικής ΑΟΖ όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με την Ιταλία, αλλά και εκτός του FIR Αθηνών μεγαλώνοντας την περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΚΚΕ: Οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ενεργειακούς κολοσσούς, τύπου ExxonMobil, αφ’ ενός στερεί απ’ τον ελληνικό λαό τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο της χώρας, αφ’ ετέρου δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι ενεργειακοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα για τα δικά τους κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στους οξύτατους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι ανταγωνισμοί αποτελούν και τον μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής.

Γι’ αυτούς τους λόγους και το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τις συμβάσεις παραχώρησης υδρογονανθράκων που δρομολόγησαν, ψήφισαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ». 

Δείτε ακόμα...