ΗΠΑ: 701,00 άνθρωποι άνεργοι- Η μεγαλύτερη καταγραφή μετά το 2009

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, η Αμερική για πρώτη φορά, μετά το 2009, κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία έχασε γύρω στις 701,000 θέσεις εργασίας φτάνοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 4.4%, σε σχέση με τη 50χρονη σταθερότητα στο 3.5%.

Είναι η πρώτη φορά που η οικονομία χάνει τόσες θέσεις εργασίας από το Σεπτέμβριο του 2010, μετά τη Μεγάλη Ύφεση τον Μάρτιο του 2009. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τον Αύγουστο του 2017 και η μεγαλύτερη μεταβολή της εργασίας από τον Ιανουάριο του 1975.

Το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής καταγράφηκε στα εστιατόρια και στα μπαρ που η οικονομία έχασε 417.400 θέσεις. Παράλληλα, 46.200 θέσεις κόπηκαν από το εμπόριο λιανικής πώλησης αλλά σημαντική ήταν και η μείωση στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή 43.000 θέσεις, καθώς οι επισκέψεις σε οδοντιάτρους και ιατρεία μειώθηκαν.

Αναμενόμενη ήταν, βέβαια, και η ζημιά στον τουρισμό και την ψυχαγωγία, που ήταν από τους πρώτους κλάδους που αντιμετώπισαν απώλειες. Ο Ντάνιελ Ζάο, ανώτερος οικονομολόγος στην ιστοσελίδα καριέρας “Glassdoor”, εκτίμησε πως τις επόμενες εβδομάδες το πρόβλημα θα εμφανιστεί σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων.


Την χειρότερη πρόβλεψη την έχει κάνει η Fed του Σαιντ Λούις που προβλέπει ότι η ανεργία θα μπορούσε να φτάσει και μέχρι πάνω από 30%. Σε αυτά τα πλαίσια, μία τέτοια αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από ότι στη Μεγάλη Ύφεση το 1933 που το ποσοστό ανεργία έφτασε το 24,9%. Βέβαια. το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέβει κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο.

Οι περισσότερες μετοχές των ΗΠΑ πωλήθηκαν απότομα τον Μάρτιο και όπως εκτιμήθηκε είναι ο χειρότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 2008. “Οι αγορές έχουν ήδη τιμηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο Απρίλιος θα είναι ένας άλλος φρικτός μήνας”, δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής και επενδυτικός στρατηγός του Edward Jones. “Αλλά τι θα συμβεί μετά τον Απρίλιο; Θα υπάρξει μια σταδιακή περίοδος όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στην εργασία και η αγορά δεν μπορεί να προβλέψει αυτό.”

Με πληροφορίες από: cnn

Δείτε ακόμα...