ΗΠΑ: Αφροαμερικανός αθωώθηκε μετά από 43 χρόνια στη φυλακή!

Ο Κέβιν Στρίκλαντ

Ένας 62χρονος Αφροαμερικανός, ο Κέβιν Στρίκλαντ αθωώθηκε χτες από δικαστήριο του Μιζούρι, αφού έμεινε επί 43 χρόνια στη φυλακή λόγω δικαστικής πλάνης. Είχε καταδικαστεί το 1979 σε ισόβια κάθειρξη από ένα σώμα λευκών ενόρκων, για μια τριπλή δολοφονία την οποία ουδέποτε παραδέχτηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, ο Στρίκλαντ καταδικάστηκε, χωρίς καμία υλική απόδειξη και αποκλειστικά με βάση τη μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία στη συνέχεια αναίρεσε την κατάθεσή της. Επιπλέον, οι δύο από τους τέσσερις πραγματικούς δράστες της δολοφονίας δήλωναν ότι ο Στρίκλαντ δεν εμπλεκόταν στις ανθρωποκτονίες.

Το όνομα του Κέβιν Στρίκλαντ θα προστεθεί έτσι στη μακρά λίστα των ανθρώπων (κυρίως Αφροαμερικανών) που έχουν πέσει θύματα δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ. Είναι ένας από τους αδίκως καταδικασθέντες που έμειναν στη φυλακή για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Απαλλαγών, ένα σχέδιο στο οποίο μετέχουν πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τα τελευταία τριάντα χρόνια, έμειναν κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή. Το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 47 χρόνια και 2 μήνες.

Η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την αθώωση του ακροδεξιού Κάιλ Ρίτενχάους για τη δολοφονία δύο ανθρώπων, τον Αύγουστο του 2020, στη διάρκεια διαδηλώσεων του κινήματος «Black Lives Matter» ενάντια στην αστυνομική βία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...