ΗΠΑ: Αίρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να εντείνει την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω των συνολικότερων διεργασιών για το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας και στο φόντο της αντιπαράθεσης με την Ρωσία και την Κίνα, σηματοδοτεί η απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την μεγαλύτερη συσσώρευση οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση αμερικανικών όπλων και οπλικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα δένει την κυπριακή δημοκρατία στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς ένας από τους όρους για την άρση του εμπάργκο είναι το κλείσιμο των κυπριακών λιμανιών σε ρωσικά πολεμικά πλοία.

Συγκεκριμένα, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

  • Συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.
  • Συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...