ΗΠΑ: Αναγνωρίζουν «ευελιξία» και «διάθεση για συζήτηση» στη σερβική ηγεσία

Την «ευελιξία» που επιδεικνύει η Σερβία στα παζάρια με το προτεκτοράτο του Κοσόβου επαίνεσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ, επιβεβαιώνοντας και μέσα απ’ αυτό το «καλόπιασμα» την επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την επιρροή τους στη Σερβία, κόντρα στις παραδοσιακά στενές σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Μόσχα.

Παρουσιάζοντας μάλιστα τις εν λόγω σχέσεις ως ασύμβατες με τα συμφέροντα της Σερβίας (δηλαδή του σερβικού κεφαλαίου), ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι «η Ρωσία ζητά από τη Σερβία να κάνει πράγματα που ωφελούν τη Ρωσία αλλά, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι εξυπηρετούν αληθινά το δικό της συμφέρον» (της Σερβίας). Πρόσθεσε δε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα «δεν αποτελεί πια νόμιμο παράγοντα στο πολιτικό πεδίο».

«Προειδοποίησε» για «τραγική κατάσταση» που διαμορφώνεται στην περιοχή των Βαλκανίων, «ίσως ακόμα και μια μεγάλη τραγωδία, που προστίθεται σε αυτή που βλέπουμε να εξελίσσεται στην Ουκρανία». Ο ένοχος βέβαια για την όλο και πιο επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με Ρωσία και Κίνα, για την ενίσχυση της γεωπολιτικής και οικονομικής επιρροής τους στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανεβαίνει και η ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με τον Αμερικανό πρέσβη πάντως να επαινεί τη στάση της σερβικής κυβέρνησης στα παζάρια για αποκλιμάκωση. Η σερβική πλευρά «έκανε σημαντικό βήμα με το να έρθει (σ.σ. στην πρόσφατη συνάντηση)στις Βρυξέλλες έτοιμη να διαπραγματευτεί και εκπληρώνοντας δικές της υποχρεώσεις, κάτι που είναι πάντα σημαντικό για όλες τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η σερβική πλευράπροσπάθησε να είναι ευέλικτη, να βρει λύσεις», αλλά και πως παρότι «προφανώς» η συνάντηση αυτή δεν οδήγησε σε επιθυμητά αποτελέσματα, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Σημειωτέον, χτες στην Πρίστινα βρέθηκαν οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, και της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ. Τα πρώτα ρεπορτάζ για τη συνάντηση που είχαν από κοινού με την Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Βιόσα Οσμάνι, εμφάνιζαν την τελευταία να επαναλαμβάνει ότι το Κόσοβο «θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή. Οι θεσμοί μας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τους διεθνείς μας εταίρους».

Ο Χιλ πάντως στη συνέντευξή του εκτίμησε ότι στην πρόσφατη συνάντηση η Πρίστινα «δεν ήταν προετοιμασμένη για να συζητήσει συγκεκριμένα». Ακόμα – σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ – ο Αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε να επισημάνει ότι για να προχωρήσουν συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου «τα ζητήματα πρέπει να τεθούν εντός του ευρύτερου πλαισίου», καταλήγοντας πως «είναι κρίσιμο η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο να νιώθει ασφάλεια και ότι βρίσκεται σπίτι της».

Τέλος, ο Χιλ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «διστακτικότητα» του Βελιγραδίου να συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιμένοντας ότι η Σερβία θα έπρεπε «να συνταχθεί με αυτές, όπως έκαναν πολλά μέλη της ΕΕ. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για πολλούς Σέρβους, που θα ήθελαν να δουν ότι η ΕΕ επιθυμεί σοβαρά την αποδοχή της χώρας τους». Εκανε επίσης λόγο για «απογοήτευση» που κατανοεί ότι υπάρχει στη Σερβία, αναφέροντας ότι η Σερβία πρέπει να κατανοήσει ποια είναι η θέση στην οποία θέλει να βρίσκεται σε λίγα χρόνια, όπως και ποιοι είναι οι αληθινοί της φίλοι.

Σήμερα Εσκομπάρ και Λάιτσακ αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές τους στο Βελιγράδι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...