ΗΠΑ: Αναβλήθηκε ξανά η έναρξη της αποστολής «’Aρτεμις 1» στη Σελήνη

Η «’Αρτεμις 1», η πρώτη αποστολή του αμερικανικού προγράμματος για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη, αναβάλλεται για την άνοιξη, ανακοίνωσε σήμερα η NASA, αποδίδοντας την καθυστέρηση στον μεγάλο όγκο των ελέγχων που πρέπει να προηγηθούν.

Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη του 2021, αλλά αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2022 και κατόπιν για τον Μάρτιο. Σήμερα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι «εξετάζει τις δυνατότητες εκτόξευσης τον Απρίλιο και τον Μάιο».

Η αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη, όμως θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος «’Αρτεμις», με το οποίο οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν και πάλι αστροναύτες στη Σελήνη – μεταξύ αυτών θα είναι η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος Αφροαμερικανός.

Ο γιγαντιαίος πύραυλος SLS θα πετάξει για πρώτη φορά, μεταφέροντας το διαστημικό όχημα «Orion» που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, προτού να επιστρέψει στη Γη. Η «πρόβα τζενεράλε» της εκτόξευσης αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε για τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι και η κανονική εκτόξευση θα καθυστερήσει. Για να γίνει η δοκιμή ο πύραυλος θα πρέπει να τοποθετηθεί στην εξέδρα εκτόξευσης, οι δεξαμενές του να γεμίσουν με καύσιμα και να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία μέχρι και την αντίστροφη μέτρηση – όμως χωρίς το 0. Από το πώς θα πάει αυτή η πρόβα θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία της εκτόξευσης.

Ο Τομ Γουιτμέγιερ, ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη των συστημάτων εξερεύνησης της NASA, εξήγησε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. «Υπάρχουν απλώς πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, είναι ένα τεράστιο όχημα», τόνισε.

Ο πύραυλος SLS, που είναι πλήρως συναρμολογημένος και βρίσκεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, έχει ύψος σχεδόν 100 μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...