ΗΠΑ: Αναζητούν τρόπους για να ρίξουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία

Πονοκεφαλιάζουν οι ΗΠΑ που αναζητούν τρόπους για να ρίξουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς οι αλλεπάλληλες κυρώσεις της Δύσης αποδείχθηκαν ανίκανες όχι μόνο να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από αυτό το ορυκτό καύσιμο αλλά αντίθετα οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών που προκάλεσαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλους συμμάχους τους για να περιορίσουν περαιτέρω τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας χωρίς να προκληθούν επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Μιλάμε για πλαφόν στις τιμές ή εξαίρεση τιμών, (μέτρα) που θα ενίσχυαν τους πρόσφατους και προτεινόμενους ενεργειακούς περιορισμούς από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, θα μείωναν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και θα μείωναν τα έσοδα του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, επιτρέποντας ταυτόχρονα να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε η Γέλεν σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.

«Πιστεύουμε ότι μια εξαίρεση τιμών είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να αποτραπούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις σε (νοικοκυριά με) χαμηλότερα εισοδήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος στα τρόφιμα και στην Ενέργεια», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχοντας πλάι της την Καναδή ομόλογό της Κρίστια Φρίλαντ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...