ΗΠΑ: Ανησυχία για τις “ενέργειες της Ρωσίας” κοντά στην Ουκρανία

Παρέλαση στη Μόσχα πεζοπόρου τμήματος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο αρχείου / Παρέλαση στη Μόσχα πεζοπόρου τμήματος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας / Πηγή: Russian Navy – TWITTER

Ανησυχία για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία εξέφρασαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Λιθουανία και η Πολωνία, όπως επισημάνθηκε χθες, Τετάρτη 7/4.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρεται: «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ακλόνητη υποστήριξή τους για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και συζήτησαν την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία στις 27 Ιουλίου 2020 με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ». Επισημαίνεται ότι πρόεδρος της συνάντησης ήταν ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλας, και από την αμερικανική πλευρά έδωσε το «παρών» η αναπληρώτρια αρμόδια υπουργός Αμάντα Ντόρι.

Τα πέντε κράτη δεσμεύθηκαν, επίσης, να παρέχουν εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό και να υποστηρίξουν την «ανάπτυξη ικανοτήτων» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η Ουάσιγκτον έχει ανακοινώσει την κλιμάκωση της «επιθετικότητας της Ρωσίας» και την κυκλοφορία των στρατευμάτων της στην Κριμαία και στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Μάλιστα, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να εξηγήσει αυτά τα φερόμενες κινήσεις και ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες για επικοινωνία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, έχει αναφέρει πως στην αμερικανική πλευρά δόθηκαν εξηγήσεις την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι με «τον τόνο και την προοπτική» που προτείνουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία δεν θα κάνει διάλογο και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη με τις απαντήσεις που έχει ήδη λάβει. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει τονίσει ότι η μετακίνηση στρατευμάτων πραγματοποιείται εντός της ρωσικής επικράτειας και κατά την κρίση των Αρχών. Ακόμα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έχει καταστήσει σαφές ότι «αυτό δεν απειλεί κανέναν και δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν».

Πηγή: sputniknews

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...