ΗΠΑ: Ανησυχία ότι τα προβλήματα προμήθειας φυσικού αερίου μπορεί να υπονομεύσουν την ενότητα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φοβάται ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου που προκαλούνται από τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία μπορεί να υπονομεύσουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Μόσχα, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγές, ο συντονιστής του προέδρου των ΗΠΑ για την παγκόσμια ενέργεια Amos Hochstein έχει αναχωρήσει για Παρίσι και Βρυξέλλες για να συζητήσει τον αμερικανο-ευρωπαϊκό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ελλείψεων φυσικού αερίου το χειμώνα.

«Ο αντίκτυπος στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξαναγίνει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε το CNN αναφερόμενο σε αξιωματούχο των ΗΠΑ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Θα είναι επίσης μια μεγάλη δοκιμασία της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και ενότητας ενάντια στη Ρωσία».

Αυτή την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να συζητήσει με την Ευρώπη τρόπους αύξησης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν τη γερμανική κυβέρνηση να αναβάλει τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και να επεκτείνει τη λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών της.

Τη Δευτέρα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία και άλλου στροβίλου που κατασκευάστηκε από τη Siemens επειδή έφτασε η ώρα της συντήρησής του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η χωρητικότητα του σταθμού συμπίεσης Portovaya να μειωθεί σχεδόν στο μισό – από 67 σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Ο αγωγός Nord Stream λειτουργεί στο 40% (67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) από τα μέσα Ιουνίου λόγω της καθυστερημένης επιστροφής ενός στροβίλου της Siemens που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά. Μετά από πολυάριθμα αιτήματα από τη Γερμανία, ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει τον επισκευασμένο στρόβιλο στις 9 Ιουλίου. Ωστόσο, η Gazprom λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία πρέπει να επιλυθούν πριν ο στρόβιλος αποσταλεί και εγκατασταθεί στη Ρωσί αφού και άλλοι στρόβιλοι πρέπει να συντηρηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν καλύπτουν εξοπλισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...