ΗΠΑ: Απαλλάσσουν τους δολοφόνους με drone και διώκουν τους πληροφοριοδότες

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Έκθεση του Πενταγώνου, αποφάνθηκε ότι η δολοφονία της Αφγανικής οικογένειας ήταν αθώο λάθος, συνεχίζοντας την παράδοση των ΗΠΑ να δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου, όπως γράφει η ιστοσελίδα theintercept.com.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, που σκότωσε περισσότερους από 170 Αφγανούς πολίτες και 13 αμερικανούς στρατιώτες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε προειδοποίηση στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε», είπε στις 26 Αυγούστου. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Μπάιντεν ενέκρινε μια επίθεση με drone που οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι απομάκρυνε έναν επικίνδυνο πυρήνα μαχητών του ISIS που είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν ακόμη μια επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν με τα χτυπήματα επί δυο διαδοχικές μέρες ήθελε να αποδείξει τη δέσμευσή του να δώσει τη μάχη κατά των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, έστω και αν κήρυξε το τέλος του 20ετούς πολέμου εκεί. «Χτυπήσαμε από απόσταση το ISIS-K, λίγες μέρες μετά το τρομοκρατικό του χτύπημα που δολοφονήθηκαν 13 στρατιωτικοί μας και δεκάδες αθώοι Αφγανοί», είπε σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. Ενώ απευθυνόμενος στον ISIS-K, είπε: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα μαζί σας».

Όμως το χτύπημα στην Καμπούλ, που είχε στόχο ένα λευκό Toyota Corolla, δεν σκότωσε κανένα μέλος του ISIS. Τα θύματα ήταν 10 άμαχοι, επτά εκ των οποίων παιδιά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο Zemari Ahmadi, ήταν αξιοσέβαστος υπάλληλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ. Μετά από έρευνα των New York Times, που αποκάλυψε πλήρως το ψέμα της αμερικανικής εκδοχής των γεγονότων, το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκαν ότι είχαν σκοτώσει αθώους πολίτες, αποκαλώντας το «μια φρικτή τραγωδία πολέμου».

Αυτή την εβδομάδα, το Πεντάγωνο δημοσίευσε μια περίληψη της διαβαθμισμένης επισκόπησης της επίθεσης, την οποία αρχικά χαιρέτισε ως «δίκαιο χτύπημα» που είχε αποτρέψει μια επικείμενη τρομοκρατική συνωμοσία. Τα αποτελέσματα της έκθεσης ήταν προβλέψιμα. Η έκθεση συνέστησε να μην θεωρηθεί υπεύθυνο το προσωπικό για τη δολοφονία 10 αμάχων. Δεν υπήρξε «εγκληματική αμέλεια», όπως το έθεσε η έκθεση. Το γεγονός ότι ο στρατός των ΗΠΑ πέρασε οκτώ ώρες επιτηρώντας τους «στόχους», ότι ένα παιδί μπορούσε να το δει στα πλάνα του λίγα λεπτά πριν το χτύπημα, αυτό διαγράφηκε ως μια στιγμή ομίχλης από το χτύπημα. Οι χειριστές που διεξήγαγαν την επίθεση «είχαν την βεβαιότητα ότι υπήρχε επικείμενη απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ», υποστήριξε ο γενικός επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας, υποστράτηγος Sami D. Said. «Έκαναν λάθος, όχι έγκλημα», κατέληξε.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να καταβάλουν αποζημίωση στους επιζώντες της επίθεσης με drone. Αυτό είναι μέρος της παράδοσης των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τις εκτεταμένες δολοφονίες αμάχων στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως αθώα λάθη που γίνονται για την διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας. Ο στρατηγός που διεξήγαγε την έρευνα είπε ότι έχουν εκδοθεί οδηγίες για το χτύπημα σε επιχειρήσεις δολοφονίας ώστε να μειωθεί η πιθανότητα άλλων ανθρώπινων λαθών (όπως τα θεωρεί το Πεντάγωνο) που αφανίζουν ολόκληρες οικογένειες.

Τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο. Είναι ένας φαύλος κύκλος που ανέβασε ρυθμούς επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα (όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος), συνεχίστηκε κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζεται στην εποχή Μπάιντεν.

Καθώς το Πεντάγωνο απαλλάσσεται από αυτό το έγκλημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί τη δίωξη των πληροφοριοδοτών που εξέθεσαν αυτό το σύστημα δολοφονίας αθώων. Ο Ντάνιελ Χέιλ, βετεράνος στρατιωτικός, που ομολόγησε την ενοχή του για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων που αποκάλυψαν αδυναμίες στο πρόγραμμα των drone, εκτίει πονή φυλάκισης τεσσάρων ετών. (Οι εισαγγελείς είπαν ότι αυτά τα έγγραφα αποτέλεσαν τη βάση για το The Drone Papers, μια σειρά ερευνητικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν από το The Intercept). Τα έγγραφα του Hale αποκάλυψαν πως τουλάχιστον εννέα στα 10 θύματα επιθέσεων αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αφγανιστάν δεν ήταν οι επιδιωκόμενοι στόχοι. Στην πρόσφατη επίθεση με drone, 10 στους 10 ήταν αθώοι πολίτες.

Ενώ ο Χέιλ κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν τον καταδίωξε για εκδίκηση. Τον Οκτώβριο, ο Hale μεταφέρθηκε ανεξήγητα σε μια «Μονάδα Διαχείρισης Επικοινωνιών» (CMU) στο σωφρονιστικό κατάστημα των ΗΠΑ στο Marion στο νότιο Ιλινόις. Οι CMU χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν σοβαρά την ικανότητα ενός κρατούμενου να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, να τον υποβάλει σε περιόδους απομόνωσης και να επιτρέψει την εντατική παρακολούθηση των επικοινωνιών και των επισκέψεών του. Οι CMU χαρακτηρίζονται τακτικά ως «τρομοκρατικές μονάδες».

Και καθώς το βουνό των ψεμάτων του Πενταγώνου για την επίθεση με drone τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν κατέρρευσε, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε την προσπάθειά της να εκδώσει τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το αδίκημα της δημοσίευσης αποδεικτικών στοιχείων, για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα διατηρήσει τη μακρά παράδοση των ΗΠΑ να αθωώνει τους δολοφόνους και να τιμωρεί όσους τις εκθέτουν.

Αυτό το τελευταίο είναι η λογική των ΗΠΑ. Αυτή είναι και η λογική του ΝΑΤΟ. Φονιάδες των λαών, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Οι εγκληματικές τους δράσεις οπουδήποτε πατάνε το πόδι τους, «καθαρίζουν» με κάποια αποζημίωση. Όμως η προσφυγιά, η δυστυχία, η πείνα, τα εκατομμύρια νεκροί, δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
MBA, Ms’c

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...