ΗΠΑ: Απογοήτευση για την «παγωμένη» διαδικασία ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ στο Κοσσυφοπέδιο
Φώτο Αρχείου / Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ στο Κοσσυφοπέδιο / Πηγή: US State Department

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι παραμένει «παγωμένη» η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά και για την έλλειψη προόδου στον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου, κατέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ από το βήμα του 1ου Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, από όπου χαιρέτισε την ομώνυμη ΝΑΤΟική Συμφωνία.

Ο Αμερικανός υφυπουργός μίλησε για εξελίξεις που «εμποδίζουν συνολικά τους στόχους μας για την περιοχή». Πρόσθεσε ότι «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, καθώς οι γεωπολιτικοί μας ανταγωνιστές προσπαθούν επιθετικά να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή (…) Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται».

Και πράγματι, έτσι είναι… Οι κίνδυνοι όμως αυξάνονται εξαιτίας του σχεδιασμού για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή, που οξύνει παραπέρα τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τη Ρωσία και την Κίνα. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις Πάλμερ επιβεβαιώνουν «πανηγυρικά» τα όσα έλεγε το ΚΚΕ όταν ψηφιζόταν η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι δηλαδή οι συμφωνίες αυτές, που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των Ευρωατλαντικών, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών αλλά ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για τους επόμενους γύρους των ανταγωνισμών, σωρεύουν πρόσθετη «καύσιμη ύλη» που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί.

Το συμπέρασμα αυτό είναι παραπάνω από χρήσιμο σήμερα, που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει «υποδείξεις» καμαρώνοντας για τα ΝΑΤΟικά «παράσημα» στο πέτο, δρομολογεί με τα ίδια κάλπικα επιχειρήματα τις επόμενες επικίνδυνες διευθετήσεις με τις οποίες προωθείται ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...