ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η χορήγηση πολεμικής βοήθειας αποκλειστικά στο Ισραήλ

ΗΠΑ - ΚΟΓΚΡΕΣΟ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Στην ελεγχόμενη από τους «Ρεπουμπλικάνους» Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίφθηκε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη χορήγηση πολεμικής βοήθειας 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, στο οποίο εναντιωνόταν ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο «Δημοκρατικός» πρόεδρος των ΗΠΑ αξιώνει να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο έκτακτων δημοσίων δαπανών, που προβλέπει ιδίως παράλληλα τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Μ’ άλλα λόγια όλοι συμφωνούν να ενισχυθεί το Ισραήλ στη σφαγή των Παλαιστινίων… αλλά διαφωνούν στο αν θα πάει πακέτο με την αντίστοιχη στην Ουκρανία ή όχι!

Η διένεξη για το ζήτημα διαρκεί μήνες.

Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος της των «Ρεπουμπλικανών», πολλοί από τους οποίους πρόσκεινται στον Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν στην πλειοψηφία τους να χορηγηθεί οπωσδήποτε νέα βοήθεια στο Ισραήλ, ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Όμως πολλοί από αυτούς εναντιώνονται στην ταυτόχρονη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, επιχειρηματολογώντας πως δεν πρέπει ο παρατεινόμενος πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Έχοντας συναίσθηση του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί «κόπωση» στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί από τον Οκτώβριο να συνδέσει τη χρηματοδότηση των δυο συμμάχων των ΗΠΑ και να περάσει νόμος που θα προβλέπει επίσης σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής ως προς τη μετανάστευση, εν είδει ανταλλάγματος στους Ρεπουμπλικάνους. Όμως η «συμφωνία» στη Γερουσία που ανακοινώθηκε την Κυριακή προσκρούει στην αντίσταση της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η χθεσινή ψηφοφορία (250 ψήφοι υπέρ, 180 κατά απαιτείτο πλειοψηφία δυο τρίτων για να περάσει το ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο) είχε σκοπό να αναγκαστεί ο πρόεδρος να εκταμιεύσει χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ. Μάταια.

Για να εγκριθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο, πρέπει να εγκριθεί κι από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου και να υπογραφεί από τον αρχηγό του κράτους. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί όμως απέρριπταν την ιδέα να δοθεί βοήθεια μόνο στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν διεμήνυε πως θα ασκούσε βέτο αν έφθανε τέτοιο κείμενο στο γραφείο του.

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον χαρακτηρίζει το κείμενο που εγκρίθηκε στη Γερουσία «νεκρό».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δείτε ακόμα...