ΗΠΑ : Αποσύρουν τους Patriot και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα αντι-πυραυλικά συστήματα Patriot, μαζί με άλλον εξοπλισμό, από τη Σαουδική Αραβία.

Η Wall Street Journal, δημοσίευσε την Τετάρτη πως, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων 4 πυροβολαρχίες Patriot αποσύρονται από τις θέσεις τους, που ήταν κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου. Οι δεκάδες προσωπικού θα κατανεμηθούν αλλού.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο πάνω σε αυτό.

Δύο μοίρες αμερικανικών μαχητικών έχουν ήδη αποσυρθεί το προηγούμενο διάστημα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως υπάρχουν σκέψεις για μείωση και της ναυτικής παρουσίας στον Περσικό Κόλπο.

Οι παραπάνω κινήσεις αιτιολογούνται από την πλευρά τους με την εκτίμηση τους πως η δολοφονία του Σολεϊμανί αλλά και η πανδημία, έχουν μειώσει τη δύναμη του Ιράν στην περιοχή. Έτσι, το Πεντάγωνο σκέφτεται τους επόμενους τρόπους να αξιοποιήσει τις υποδομές που δε χρειάζονται πλέον εκεί, σε άλλες επιχειρήσεις. Όπως στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται εδώ και μήνες να στείλει πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία μαζί με το προσωπικό της. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία πως οι ελληνικοί θα αντικαταστήσουν τους αμερικανικούς.

Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στην περιοχή είναι επικίνδυνη. Μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και για το λαό μας. Αφού έτσι, καθίσταται η Ελλάδα στόχος από άλλες χώρες όπως το Ιράν, ως αντίποινα από επιθετικές ενέργειες.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Δείτε ακόμα...