ΗΠΑ: Αύριο Τρίτη οι ενδιάμεσες εκλογές

ηπα εκλογές

Στις κάλπες καλούνται αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να συμμετάσχουν στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές αφορούν το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας, και τις θέσεις νέων κυβερνητών ή γενικών εισαγγελέων σε 39 πολιτείες.

Οι κάλπες στήνονται στο φόντο της επικίνδυνης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του πολέμου στην Ουκρανία και της προσπάθειας του αμερικανικού κεφαλαίου να διατηρήσει τη διεθνή πρωτοκαθεδρία. Για τους λόγους αυτούς, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ανέβασαν μέχρι την τελευταία στιγμή τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αφενός αποτυπώνοντας ξανά τις έντονες καπιταλιστικές αντιθέσεις, αφετέρου επιχειρώντας να εγκλωβίσουν τον λαό σε αποπροσανατολιστικές και κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές».

Πάντως πριν καν στηθούν σήμερα οι κάλπες, είχαν ήδη ψηφίσει περίπου 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι αξιοποιώντας τη δυνατότητα σε ορισμένες από τις πολιτείες της χώρας.

Δημοσκοπήσεις και προγνωστικά δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν πιθανότατα την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ ακόμη σκληρότερη μάχη αναμένεται να δοθεί για τις 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.

Με αυτή τη «λογική» οι πρώην πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα αλλά και ο νυν Τζο Μπάιντεν επικέντρωσαν το Σαββατοκύριακο την ιδιαίτερη προσοχή τους στην Πενσυλβάνια, πολιτεία που ήταν κάποτε προπύργιο της βιομηχανίας του χάλυβα.

Εκεί , ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που στηρίζεται σθεναρά από τον Ντόναλντ Τραμπ και διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεκδικεί την έδρα της γερουσίας απέναντι στον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν, που στηρίζεται από τους Μπάιντεν και Ομπάμα αλλά και από ένα μέρος της ελληνικής ομογένειας.

Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο ακόμα και ενός από τα δύο Σώματα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν νομοσχέδια και άρα θα έχουν αυξημένη δύναμη στα ενδοαστικά παζάρια για το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα ενισχυθούν περισσότερο από τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Το ενδιαφέρον τους για την έδρα του επόμενου γερουσιαστή της Πενσιλβάνια εξηγείται από την διαμόρφωση νέου «εύθραυστου» συσχετισμού δυνάμεων στη Γερουσία.

Λίγες μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται πως θα ανακοινώσει την πιθανή συμμετοχή του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...