ΗΠΑ: Αυξάνεται η πιθανότητα σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων λέει ο αρχηγός του στρατού

Η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, κατά την τοποθέτησή του σε ακρόαση της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας για τον Προϋπολογισμό Άμυνας την Τρίτη.

Ο Μίλεϊ είπε ότι ο κόσμος γίνεται «πιο ασταθής» και πως «η πιθανότητα σημαντικής διεθνούς σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται, δεν μειώνεται».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα πολύ κρίσιμο και ιστορικό γεωστρατηγικό σημείο καμπής», όπου ο αμερικανικός στρατός πρέπει να «διατηρήσει ετοιμότητα και να εκσυγχρονιστεί για το μέλλον» ταυτόχρονα. «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε διακινδυνεύουμε την ασφάλεια των μελλοντικών γενεών», ανέφερε.

Σχετικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα όπλα, που έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους. «Βλέπουμε ότι παντού χρησιμοποιούνται υψηλής ακριβείας πολεμοφόδια, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές, βλέπουμε μια πολύ αποτελεσματική χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός, απαντώντας στο ερώτημα πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα δήλωσε ότι πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αντιαρματικά όπλα. «Φυσικά, αυτά είναι τα συστήματα Javelin, αυτά που στέλνουμε εμείς. Όμως πολλά στέλνουν και οι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα αντιαρματικά συστήματα NLAW, οι εκτοξευτές χειροβομβίδων Gustaf, αντιαρματικά ρουκετοβόλα RPG και ένα ευρύ φάσμα αντιαρματικών», υπογράμμισε ο Μίλι.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ukrinform

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...