ΗΠΑ: Χειρούργησαν μετανάστριες χωρίς τη συγκατάθεσή τους

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τουλάχιστον δύο Μεξικανές υποβλήθηκαν σε γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το Προξενείο του Μεξικού στην Ατλάντα επιβεβαίωσε αυτές τις δύο περιπτώσεις, μετά στις έρευνες που έγιναν και την αποκάλυψη της υπόθεσης από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Project South», στα μέσα Σεπτέμβρη.

Στη μία από αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα υποβλήθηκε σε «χειρουργική επέμβαση» (όχι όμως σε υστερεκτομή, επισημαίνει το υπουργείο) χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς να λάβει μετεγχειρητική φροντίδα.

«Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελλομένων γεγονότων, το Γενικό Προξενείο ζήτησε την άποψη ενός ειδικού ο οποίος, μετά από εξαντλητική εξέταση, έκανε λόγο για παρατυπίες ή ανωμαλίες στην ιατρική διαδικασία», αναφέρει η έκθεση του υπουργείου.

Το Προξενείο εξετάζει επίσης την περίπτωση μιας άλλης γυναίκας, η οποία έχει ήδη επαναπατριστεί στο Μεξικό. Η γυναίκα αυτή «υποβλήθηκε σε χειρουργική γυναικολογική επέμβαση χωρίς να δώσει πλήρως τη συγκατάθεσή της, χωρίς να της έχουν εξηγήσει στα ισπανικά τη διάγνωσή της, ούτε το είδος των ιατρικών επεμβάσεων που θα ακολουθούσαν».

Στα τέλη Σεπτέμβρη η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις περιπτώσεις έξι γυναικών που καταγγέλθηκε ότι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική στείρωση στο κέντρο κράτησης της κομητείας Έργουιν της Τζόρτζια. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Project South», που εδρεύει στην Ατλάντα, τουλάχιστον 17 γυναίκες στειρώθηκαν -ορισμένες υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή- χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή χωρίς να τις έχουν ενημερώσει προηγουμένως.

Οι καταγγελίες βασίζονται κυρίως στη μαρτυρία μιας νοσηλεύτριας η οποία εργαζόταν σε αυτό το κέντρο κράτησης. Η Δημοκρατική βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ έχει ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...