ΗΠΑ: Δασμοί αντιντάμπινγκ σε εισαγόμενα φύλλα αλουμινίου Ελλάδας και άλλων 17 χωρών

Παραγωγή κι αποθήκευση φύλλων αλουμινίου από βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα
Φώτο Αρχείου / Παραγωγή κι αποθήκευση φύλλων αλουμινίου από βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα / Πηγή: ELVAL

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε τους οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στα κοινά φύλλα κράματος αλουμινίου που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από 18 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι δασμοί αυτοί κυμαίνονται από το 49,2-242,8% για τις εισαγωγές από τη Γερμανία ως το 4,83% για τις εισαγωγές από το Μπαχρέιν και το 0,00%-2,72% για τις εισαγωγές από την Ελλάδα. Η επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά την επικύρωση του διορισμού της Τζίνα Ραϊμόντο, πρώην κυβερνήτριας του Ρόουντ Άιλαντ, στο αξίωμα της υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν από την αμερικανική Γερουσία (84 ψήφοι υπέρ, 15 κατά).

Η έρευνα για το ντάμπινγκ και για τις κρατικές επιδοτήσεις είχε αρχίσει επί των ημερών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάρτιο του 2020. Τα κοινά φύλλα κράματος αλουμινίου χρησιμοποιούνται στην κατασκευή διαφόρων προϊόντων, από τις προσόψεις κτιρίων ως τα ρυμουλκούμενα φορτηγών και τις πινακίδες στους δρόμους.

Στις εισαγωγές από τη Γερμανία επιβλήθηκαν οι βαρύτεροι δασμοί. Η χώρα έκανε τις μεγαλύτερες εξαγωγές φύλλων αλουμινίου στις ΗΠΑ το 2019, αξίας 286,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο Μπαχρέιν, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με εξαγωγές αξίας 241,2 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, επιβλήθηκε δασμός αντιντάμπινγκ 4,83% και επιπλέον δασμός εξαιτίας κρατικών ενισχύσεων ύψους ως και 6,44%.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε κατάλογο στον οποίο καταγράφονται οι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι δασμοί εξαιτίας των κρατικών επιχορηγήσεων που επιβλήθηκαν. Αφορούν την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, το Ομάν, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ταϊβάν και την Τουρκία.

Οι δασμοί που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προστεθούν στους ήδη εφαρμοζόμενους ύψους 10% που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα αλουμινίου με την επίκληση της αμερικανικής νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.

Η νομοθεσία ‘αντιντάμπινγκ’ είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των εγχώριων μονοπωλίων τόσο στην εγχώρια αγορά και στην διεθνή, στο όνομα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Η καπιταλιστική αγορά- το εμπόριο, μπορεί να διαταραχθεί [δηλαδή να μειώσουν την κερδοφορία και αγορές άλλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων] όταν οι χώρες επιδοτούν προϊόντα ή εξάγουν και πωλούν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές σε άλλες αγορές.

Αυτό δυσκολεύει τον ανταγωνισμό άλλων εταιρειών και μπορεί να οδηγήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις σε απολύσεις ή και κλείσιμο. Είναι μια απο τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, που και αυτήν την πληρώνουν οι λαοί.

Μια χώρα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε άλλες, εάν διαπιστωθεί ότι εισάγουν προϊόντα με πρακτικές ντάμπινγκ στην Ευρώπη. Το πρόστιμο λαμβάνει τη μορφή δασμών αντιντάμπινγκ ή δασμών στα ίδια τα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

Ο υπολογισμός των δασμών αντιντάμπινγκ είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν τη διαφορά μεταξύ της τιμής εξαγωγής και της τιμής στη χώρα από όπου προέρχεται το προϊόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...