Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ από τις πλημμύρες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την επιλεκτική «ανικανότητα» του αστικού κράτους, αφού στο ζύγι του κέρδους, η ζωή είναι εκείνη που αποτελεί κόστος.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο βύθισαν ολόκληρες περιοχές, σπίτια και δρόμους σε περιοχές των νοτιανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, αναδεικνύοντας τη «γύμνια» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Περίπου 1.000 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στα νερά της πλημμύρας χρειάστηκε να διασωθούν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κεντάκι.
Στην πολιτεία της Τζόρτζια, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, όταν χτυπήθηκε από ένα ξεριζωμένο δέντρο που έπεσε στο σπίτι του.
Το Κεντάκι, η Τζόρτζια, η Αλαμπάμα, ο Μισισιπής, το Τενεσί, η Βιρτζίνια, η Δυτική Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα τέθηκαν σε συναγερμό όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια κατέληξαν χωρίς ρεύμα, αριθμός που μειώθηκε σε δεκάδες χιλιάδες νωρίς σήμερα.
Ένας κάτοικος της κοινότητας Knott που πλήττεται από τη βροχή, είπε στο CNN ότι αγχώνεται ότι θα «χάσει τα πάντα ξανά», καθώς ακόμα ανοικοδομούσε το σπίτι του από τις καταστροφικές πλημμύρες δύο χρόνια πριν.
Στην κοινότητα Obion του Τενεσί, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν το σπάσιμο ενός φράγματος, «με αποτέλεσμα την ταχεία έναρξη των πλημμυρών», σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν από τον τοπικό σταθμό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS). Η πόλη Rives κατά μήκος του ποταμού Obion, με πληθυσμό περίπου 300 ατόμων, κατακλύστηκε από το παραβιασμένο φράγμα από τις πλημμύρες. Πλάνα έδειξαν καφέ νερά να τρέχουν πάνω από βράχους και δέντρα, καθώς διασώστες με κόκκινες βάρκες περνούσαν από πλημμυρισμένα σπίτια.
Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι σχεδόν όλες αυτές οι πολιτείες υπέστησαν επίσης καταστροφικές ζημιές τον Σεπτέμβριο από τον τυφώνα Helene. Μάλιστα, θυμίζουμε ότι στο Τένεσι είχε σημειωθεί το περιστατικό, όπου οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Impact Plastics έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα, καθώς η εργοδοσία τους ανάγκαζε να δουλεύουν την ώρα που το εργοστάσιο πλημμύριζε!