ΗΠΑ: Δικαστής ανοίγει το δρόμο για βαριά ποινή στον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ

Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός της Μινεάπολiς των ΗΠΑ που δολοφόνησε τον Τζόρτζ Φλόιντ στις 25 Μάη του 2020
Φώτο Αρχείου / Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός της Μινεάπολις των ΗΠΑ που δολοφόνησε τον Τζόρτζ Φλόιντ στις 25 Μάη του 2020 / Πηγή: TWITTER

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ, ο οποίος στις 25 Ιουνίου πρόκειται να επιβάλει την ποινή στον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, βρήκε αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή βαριάς ποινής.

Σε ένα βούλευμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δικαστής αρίθμησε τέσσερις παράγοντες που θα του επιτρέψουν να αποδεσμευτεί από τις ποινές που ισχύουν στη Μινεσότα, σύμφωνα με τις οποίες ο Σόβιν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12,5 ετών.

Ο αστυνομικός «έκανε κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας», «μεταχειρίστηκε τον Τζορτζ Φλόιντ με μεγάλη σκληρότητα», ενήργησε παρουσία τεσσάρων «παιδιών» και «διέπραξε το έγκλημά του σε συνέργεια», αναφέρει ο δικαστής.

Ωστόσο στο βούλευμά του, ο Κέιχιλ, απέρριψε μια επιχειρηματολογία των εισαγγελέων. Γι ‘αυτόν, ο Τζόρτζ Φλόιντ «δεν ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση», παρά τη χρήση ναρκωτικών και παρόλο που φορούσε χειροπέδες, αφού είχε αντισταθεί στη σύλληψή του.

Το δραματικό γεγονός της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ που καταγράφηκε σε βίντεο πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες δίκης, στις 20 Απριλίου ο αστυνομικός καταδικάστηκε για τη δολοφονία και αμέσως φυλακίστηκε. Οι τρεις συνάδελφοί του θα δικαστούν τον Αύγουστο για συνενοχή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...