ΗΠΑ: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν για την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Οι επικεφαλής της Γερουσίας κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας έτσι μια πιθανώς καταστροφική στάση πληρωμών στα τέλη αυτού του μήνα.

«Έχω μια καλή είδηση, βρήκαμε μια συμφωνία για να παρατείνουμε το όριο του χρέους» ανέφερε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Διευκρίνισε ότι ελπίζει να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Γερουσία ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με τον βοηθό ενός γερουσιαστή, η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προβλέπει ότι θα αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου.

Πίσω από το «μπλόκο» των Ρεπουμπλικανών στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Γερουσία βρίσκονται τα εντεινόμενα ενδοαστικά παζάρια για τη «μοιρασιά» των προωθούμενων νέων τεράστιων πακέτων κρατικής ενίσχυσης των μονοπωλίων και στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ανέρχεται λίγο πάνω από τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η «οροφή» του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί το κράτος. Η ισχύς της «οροφής» είχε ανασταλεί και προηγούμενα, το 2019, στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ με τους τότε αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς, και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...