ΗΠΑ: Διορία 30 ημερών στις κρατικές υπηρεσίες για την απαγόρευση του TikTok

Εφαρμογή Tik Tok

Μερικές ημέρες μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ΗΠΑ προχωρούν στην άμεση υλοποίηση της απόφασής τους να απαγορεύουν τη χρήση της εφαρμογής βίντεο TikTok στις κρατικές υπηρεσίες καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο τεχνολογικός πόλεμος…

Συγκεκριμένα, δυνάμει εγκυκλίου που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από την Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες καλούνται μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ 30 ημερών να εγγυηθούν πως οι συσκευές τους δεν θα έχουν εγκατεστημένη και δεν θα επιτρέπουν ούτε την εγκατάσταση ούτε τη χρήση της εφαρμογής βίντεο TikTok.

Η εγκύκλιος της OMB διανεμήθηκε για να δοθούν διευκρινίσεις ως προς εφαρμογή του νόμου, τον οποίο κύρωσε υπογράφοντάς τον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις αρχές Γενάρη.

Στο «μνημόνιο προς τους επικεφαλής» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που υπογράφει η Σαλάντα Γιανγκ, η επικεφαλής της OMB, ζητείται από όλες να «απεγκαταστήσουν και να απαγορεύσουν τις εγκαταστάσεις» της εφαρμογής συσκευών που τους ανήκουν ή διαχειρίζονται και να «απαγορεύσουν τη διαδικτυακή κίνηση» από τις συσκευές τους σε αυτή την εφαρμογή.

Η εφαρμογή TikTok, της κινεζικής εταιρείας «ByteDance», έχει μπει στο στόχαστρο Αμερικανών κοινοβουλευτικών, που υποστηρίζουν ότι εγείρει απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Η χρήση του σε συσκευές δημοσίων λειτουργών απαγορεύθηκε διά νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκέμβρη.

Η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα σύντομων βίντεο έχει μπει στο στόχαστρο και άλλων δυτικών χωρών, όπου κάποιες κυβερνήσεις λένε πως ανησυχούν ότι το Πεκίνο ίσως αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών στον κόσμο ολόκληρο.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα απαγορευθεί η χρήση της πλατφόρμας TikTok σε όλες τις κινητές συσκευές που δίνονται στο προσωπικό της από σήμερα Τρίτη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου» για την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή.

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση «We Are Social» για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Γενάρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...