ΗΠΑ: «Δυσαρέσκεια» για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ισραήλ και Λιβύης

Την ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιπτώσεις στα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ για την παραπέρα προώθηση συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επαφές με την ισραηλινή πλευρά, επικρίνοντας τη δημοσιοποίηση της συνάντησης που είχε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα αλ – Μανγκούς, με ιταλική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Walla», ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενήμερος για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ήταν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που ενθάρρυνε τους Λίβυους για τη συμμετοχή τους – όπως φέρεται να έκανε σε επίσκεψή του στη Λιβύη, τον Γενάρη, και ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ και της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ διαμαρτυρήθηκαν για τη δημοσιοποίησή της, την οποία ακολούθησε ένα κύμα αντιδράσεων στη Λιβύη, οδηγώντας τελικά στην απομάκρυνση της Λίβυας ΥΠΕΞ – η οποία μάλιστα φέρεται να κατέφυγε στην Τουρκία.

Η Λιβύη και το Ισραήλ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, η Λιβύη δεν έχει αναγνωρίσει καν το ισραηλινό κράτος, ενώ η συναλλαγή με το Ισραήλ επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 9 ετών, σύμφωνα με νόμο.

Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ εκφράστηκαν και στο Ισραήλ, με την αντιπολίτευση να επικρίνει τον Κοέν για «ερασιτεχνισμό».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...