ΗΠΑ-ΕΕ: Ανησυχία για τις ευρω – ατλαντικές διευθετήσεις Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, στην Κατεχόμενη Κύπρο - Ιούλιος 2021
Φώτο Αρχείου / Δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, στην Κατεχόμενη Κύπρο – Ιούλιος 2021 / Πηγή: Turkish Presidency

Την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιλογές της Τουρκίας στις ευρω – ατλαντικές διευθετήσεις που δρομολογούνται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εκφράζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αφορμή τις ανακοινώσεις για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Γι’ αυτό και οι καταδίκες των «μονομερών ενεργειών» της Άγκυρας, συνοδεύονται από νέες εκκλήσεις για συνομιλίες που θα διευκολύνουν μια «διευθέτηση» στο Κυπριακό ευνοϊκή για όλη την περιοχή, δηλαδή αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που θα λαμβάνει υπόψιν τις προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων.

Φυσικά, αυτό ακριβώς το παζάρι είναι που ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα, καθώς η Άγκυρα προσδοκά έναν συμβιβασμό τέτοιου είδους που θα ανοίξει το δρόμο για συνεκμετάλλευση στην περιοχή, και προσπαθεί να «σημαδέψει» τις διαπραγματεύσεις με τα τετελεσμένα που δημιουργεί.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, επέκρινε Αγκυρα και ψευδοκράτος ότι αγνοούν «τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια» και χαρακτήρισε τις ενέργειες στα Βαρώσια «προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση». Υπογράμμισε δε «τη σημασία αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί» παρεμποδίζοντας την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, απέρριψε την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, επέκρινε το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, αλλά και μια σειρά άλλες κινήσεις της Άγκυρας όπως η προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400, διαμηνύοντας όμως ταυτόχρονα ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι περίπλοκες και πολύπλευρες.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, εξέφρασε «έντονα λύπη για αυτή τη μονομερή και μη συγκροτημένη δράση που αποτελεί πρόκληση και εμποδίζει την αποκατάσταση της αναγκαίας εμπιστοσύνης για επείγουσα επανέναρξη διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού».

Η Ρωσία σημείωσε «την ανάγκη αποχής από οποιαδήποτε βήματα που θα οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης και θα δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ενώ ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λιου Γιαντάο, δήλωσε ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρώς δεσμευμένα με τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο» και ότι «ενέργειες που λαμβάνονται μονομερώς και μπορεί να προκαλέσουν ένταση, θα πρέπει να αποφεύγονται».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελ. Σπέχαρ. Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις δύο εκθέσεις του Αντ. Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η Σπέχαρ,

…το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων

Ελ. Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο

Παρουσιάζει ως «λύση» την αιτία του προβλήματος η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση αναγάγει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ρυθμιστές της υπόθεσης στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει τις βρώμικες υπηρεσίες που παρέχει στους αμερικανοΝΑΤΟικούς.

Δίνοντας το στίγμα, σε βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του σε εκδήλωση της «Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα» ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «βασιζόμαστε στους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, να βρίσκονται στο πλευρό μας για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων μας και των κοινών αξιών μας». Κάνοντας το μαύρο άσπρο, πρόσθεσε ότι στην θλιβερό επέτειο της τουρκικής εισβολής, «ημέρες σαν κι αυτή το μήνυμα και, ταυτόχρονα, το όραμά μας για μία ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για ένα μήνυμα κι ένα όραμα που μοιραζόμαστε με την μεγάλη πλειονότητα των γειτόνων και των εταίρων μας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετέβη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον νέο ομόλογό του Yair Lapid. Αμφότεροι εξέφρασαν την πρόθεση τους να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο κράτος – δολοφόνο.

Μετά τη συνάντηση, ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως είχε «μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ». Ο ίδιος είπε οτι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», θέση που λύνει τα χέρια στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για επιθέσεις κατά του παλαιστινιακού λαού. Στη συνάντηση συζητήθηκε και η «τουρκική επιθετικότητα», με τον Ν. Δένδια να ευχαριστεί «για τη ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακολούθως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέβη στην Λευκωσία, όπου είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του. Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, καθώς θα συμμετέχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο

Δείτε ακόμα...