«Καθώς συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε ισχυρό ανταγωνισμό με την Κίνα, παραμένει σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας», δηλώνουν ΗΠΑ και ΕΕ, στην Κοινή Δήλωση που μοίρασαν μετά τη νέα (7η κατά σειρά) τους Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του διμερούς «Διαλόγου για την Κίνα» αλλά και το νέο (6ο κατά σειρά) γύρο διμερών τους διαβουλεύσεων για τον Ινδο-Ειρηνικό.
Τις δύο πλευρές εκπροσώπησαν στη συνάντηση (9 και 10 Σεπτέμβρη, στην Ουάσιγκτον) ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κερτ Κάμπελ, και ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), Στέφανο Σανίνο.
Οι δύο πλευρές μεταξύ άλλων «επανέλαβαν τη βαθιά και αυξανόμενη ανησυχία για τις εξαγωγές της Κίνας σε σημαντικές ποσότητες αγαθών και αντικειμένων διπλής χρήσης που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη εμπλοκή εταιρειών με έδρα την Κίνα στη φοροδιαφυγή και καταστρατήγηση των κυρώσεων», επιμένοντας ότι «η συνεχής υποστήριξη της Κίνας για τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να διατηρήσει τον παράνομο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί απειλή για τη διατλαντική καθώς και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα…».
Διαμήνυσαν ότι «θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ενεργά τις προκλήσεις που τίθενται από τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και του οικονομικού καταναγκασμού» και «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να καταργούν τους κινδύνους επενδύοντας στην ανθεκτικότητά τους και μειώνοντας τις εξαρτήσεις και τα τρωτά σημεία σε στρατηγικούς τομείς, γεγονός που ενισχύει την ανθεκτικότητα στον οικονομικό καταναγκασμό».
Την ίδια στιγμή, κατά τις διαβουλεύσεις τους για τον Ινδο-Ειρηνικό, οι δύο πλευρές «μοιράστηκαν τις αντίστοιχες εκτιμήσεις τους για τις γεωπολιτικές τάσεις που διαμορφώνουν την κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό» αλλά και «συζήτησαν επίσης την περαιτέρω αντίστοιχη δέσμευση και τις συνεργασίες τους σε όλη την περιοχή», επιβεβαιώνοντας ειδικά «τη σημασία των συνδυασμένων πρωτοβουλιών των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιφερειακή συνδεσιμότητα».
Ειδική ενότητα στις διαβουλεύσεις ήταν η διμερής συνεργασία για την «οικοδόμηση συνδεσιμότητας (στον τομέα της) καθαρής Ενέργειας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό», στο πλαίσιο της οποίας θα προωθήσουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα συνεργασίας καταρχάς με Βιετνάμ και «Συνεργασίες Μετάβασης στη Δίκαιη Ενέργεια» (JETPs). Μάλιστα, όπως αναφέρει η Δήλωση, οι δύο πλευρές «συμπροεδρεύουν μιαςνέας ομάδας εργασίας αναπτυξιακών εταίρων για την προώθηση της διασυνοριακής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ασία».
Επίσης, συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στην περιοχή, συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Εξυπνων και Ασφαλών Λιμένων των ΗΠΑ και το Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ασφάλειας Λιμένων της ΕΕ, «που υποστηρίζουν τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού με τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των λιμανιών».
Μεταξύ άλλων ενδιαφέρον έχει και η διμερής συνεργασία που επιδιώκεται να δυναμώσει για «τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη δέσμευση στην περιοχή ειδικά του Ινδικού Ωκεανού», αξιολογώντας μάλιστα «τη συνεχιζόμενη απειλή που συνιστά η ευρεία χρήση ξένης χειραγώγησης και παρέμβασης πληροφοριών και δεσμεύτηκαν για περαιτέρω κοινή εργασία με εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού…».
Η Ιαπωνία απογείωσε εσπευσμένα καταδιωκτικά λόγω υπέρπτησης ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-142, την περασμένη Πέμπτη, 12/9. Οπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας, εντοπίστηκαν βομβαρδιστικά Tu-142 της Ρωσίας να κάνουν κύκλο γύρω από το αρχιπέλαγος, χωρίς πάντως να παραβιάσουν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο. Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προηγούμενη υπέρπτηση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή γύρω από την Ιαπωνία είχε γίνει το 2019.