ΗΠΑ – ΕΕ: Για διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας

Φώτο αρχείου

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταφέροντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, που άλλωστε προωθούνται στο έδαφος των σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ χαιρέτισε «τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης». Προσδοκώντας στην ενίσχυση της διατλαντικής «συνοχής» που απαιτεί η αντιμετώπιση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (πρώτα Ρωσίας, Κίνας), εκτίμησε ότι «αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, μετά την ανακοίνωση και συγκεκριμένης ημερομηνίας για συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε προσδοκία ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε «συγκεκριμένες ενέργειες και διαπραγματεύσεις», συνεχίζοντας: «Εμείς συζητάμε ήδη πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να συμπεριφέρεται εποικοδομητικά προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ». Είπε ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα «τονίσει την ανάγκη να λυθούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…».

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Ουέντι Μόρτον, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαρακτηρίζοντας Τουρκία και Ελλάδα «στενούς φίλους του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχυρούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης αναφορικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η Γαλλία επιμένει στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας και θέλει «να εμείνουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενότητας που ορίστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο». Αναφερόμενος σε συζητήσεις για προσπάθειες αναθέρμανσης των γαλλο-τουρκικών σχέσεων, είπε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια διμερής συνάντηση, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε μερικά σήματα, κάποιες δημόσιες δηλώσεις από την Τουρκία, πιο εποικοδομητικές. Τις δεχόμαστε, αλλά είδαμε και πώς λειτούργησε στο παρελθόν». Για να καταλήξει: «Εάν σταματήσουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο της Ευρώπης».

Δείτε ακόμα...