ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ – Ρωσία: Προετοιμάζονται οι διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Συνομιλίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην ανατολική Ευρώπη, ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, προετοιμάζονται στο συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας,  αλλά και τον Οργανισμό για Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν μέσω των σφοδρών αντιθέσεων γύρω από την Ουκρανία, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με επικεφαλής την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου.

Στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει στις Βρυξέλλες το ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων, ενώ την επομένη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ, όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, και ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ρωσία έχει καταθέσει προτάσεις για γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία, να σταματήσει η ανάπτυξη εξοπλισμών και στρατευμάτων σε χώρες κοντά στα σύνορά της, να μην αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, υπό την προεδρία του ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα συζητήσουν τις ρωσικές προτάσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», «τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων εντός και γύρω από την Ουκρανία και ευρύτερα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση του ΝΑΤΟ «με στόχο την αύξηση των εντάσεων γύρω από την εσωτερική ουκρανική κρίση και να εμφανιστεί η Ρωσία ως μέρος της σύγκρουσης» στην ανατολική Ουκρανία, σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλ. Γκρουσκό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...