ΗΠΑ – ΕΕ: Νέα χρηματοδότηση ύψους 1,7 δισ. δολάρια και 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας συνεχίζοντας την στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι και ρίχνοντας λάδι στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν ακόμη 1,7 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Αυτή η τελευταία συνεισφορά οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αποτελεί μέρος της δέσμευσης του προέδρου Μπάιντεν να υποστηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση καθώς υπερασπίζεται την ουκρανική δημοκρατία ενάντια στον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας», ανέφερε η Γέλεν.

Αυτή η νέα δόση μεταφέρεται στην ουκρανική κυβέρνηση μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και αποτελεί μέρος ενός συνόλου οικονομικής βοήθειας 7,5 δισ. δολαρίων από την Ουάσινγκτον που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο τον Μάιο.

Η πληρωμή που ανακοινώθηκε σήμερα ανεβάζει στα 4 δισ. δολάρια την οικονομική βοήθεια που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισε να παράσχει «επειγόντως» πρόσθετη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Έτσι, η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται πλέον στα 2,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε σήμερα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των άμεσων και πλέον επειγουσών χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας,και στη διασφάλιση της δυνατότητας του ουκρανικού κράτους να συνεχίσει να επιτελεί τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες του. Έχει τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας διευρύνεται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, λόγω της συρρίκνωσης των εσόδων και της αδυναμίας της να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από εξωτερικές αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...