ΗΠΑ: Είναι έτοιμες να αποσύρουν τις κουρδικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας

Τουρκικός στρατός και μισθοφόροι στη βόρεια Συρία
Φώτο Αρχείου / Τουρκικός στρατός και μισθοφόροι στη βόρεια Συρία / Πηγή: TWITTER

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν στην Τουρκία προτείνοντας να αποσύρουν τα αποσπάσματα των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχονται από τις ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, εάν η Άγκυρα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα σχέδια για χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στις 23 Νοεμβρίου στο κοινοβούλιο ότι υπάρχουν σχέδια για χερσαία επιχείρηση σε διάφορες περιοχές στη βόρεια Συρία: Τελ Ριφάατ, Μανμπίτζ και Αϊν αλ-Άραμπ (Κομπάνι). Πριν από αυτό, ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε διαδρομές ανεφοδιασμού, εγκαταστάσεις πετρελαίου, στρατηγεία και βάσεις εκπαίδευσης που ελέγχονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τις Μονάδες Λαϊκής Άμυνας, που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Άγκυρα, γράφει η Hurriyet. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα βρεθούν σε μια καταστροφική κατάσταση, αν ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση, οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να ζητούν από τους Αμερικανούς υποστήριξη, σημειώνει η εφημερίδα.

Γνωρίζοντας καλά την πρόθεση του Ερντογάν να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διευθετήσει το πρόβλημα χωρίς να φέρει την κατάσταση στα άκρα, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με πηγές της, αρχικά πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι και του Τούρκου ομολόγου του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δέχθηκε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

“Τι σημαίνουν αυτές οι συναντήσεις σε μια κατάσταση όπου όλοι μιλούν για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης; Πρώτον, τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι φυσικές, αφού ο αμερικανικός στρατός είναι παρών στο Κομπάνι. Δεύτερον, οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να αποσύρουν τις κουρδικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, κάτι που θα καθιστούσε περιττή μια χερσαία επιχείρηση», σημειώνει η Hurriyet.

Δεν έχει γίνει ακόμη κανένα σχόλιο για τις εικασίες της εφημερίδας από Τούρκους αξιωματούχους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...