ΗΠΑ: Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από την κακοκαιρία

Στο έλεος του χιονιά και πολικών θερμοκρασιών εξακολουθούν να είναι από την αρχή της βδομάδας πάνω από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί που διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά την έλλειψη σύγχρονων υποδομών, μεταξύ άλλων και σε θέματα ηλεκτροδότησης.

Στο Τέξας οι ηλεκτρικές εταιρείες προχωρούσαν από το σαββατοκύριακο σε αλυσιδωτές διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγουν ολική κατάρρευση του συστήματος.

Από το δριμύ ψύχος και υποθερμία έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 20 άτομα. Δεκάδες εκατομμύρια άλλοι ξεπαγιάζουν στο κρύο και στο σκοτάδι καθώς οι εταιρίες ηλεκτρισμού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για Ενέργεια ή κλείνουν «προληπτικά» τους διακόπτες για να μην πέσει το δίκτυο…

Το πολικό κύμα ψύχους δεν σαρώνει μόνον τις βορειοανατολικές πολιτείες αλλά και τις πολιτείες του νότου με πρώτο το Τέξας όπου τα θερμόμετρα χτες έδειξαν από -9 ως -18 βαθμούς. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε απόφαση για να αποσταλεί επειγόντως στο Τέξας ομοσπονδιακή βοήθεια. Παράλληλα στο Μισισίπι, οι κάτοικοι ξύπνησαν και αυτοί χτες σε τοπία καλυμμένα με χιόνι και πάγο, διαπιστώνοντας και εκεί ότι οι αρμόδιες αρχές που άφησαν αβοήθητους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν έλειψαν ούτε οι ανεμοστρόβιλοι εκ των οποίων ένας έπληξε τη Βόρεια Καρολίνα, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και 10 τραυματίες.

Το φαινόμενο φαίνεται πως σχετίζεται με τον συνδυασμό ενός αρκτικού αντικυκλώνα με χαμηλές θερμοκρασίες και ενός πολύ ενεργού βαρομετρικού χαμηλού με κύματα βροχοπτώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...