ΗΠΑ: Εκλέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από 15 ψηφοφορίες

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τις έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των «τραμπικών» βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι τραμπικοί αντιπρόσωποι εξέφραζαν «ανησυχία» ότι ο Μακάρθι δεν θα αντιταχθεί στον Τζο Μπάιντεν και την Γερουσία, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι δημοκρατικοί. Ο Μακάρθι από την πλευρά του υποχώρησε σε ορισμένα από τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι καλώντας τον να «κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών».

«Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα», ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...