ΗΠΑ – Εκλογές: Ενδοαστική διαπάλη και μακράς διαρκείας καταμέτρηση ψήφων

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Σε συνθήκες σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης, εν μέσω των βαριών επιπτώσεων για τον λαό της κρίσης και της πανδημίας, που την επίσπευσε, πραγματοποιούνται οι εκλογές στις ΗΠΑ.

Το κλείσιμο της κάλπης διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία, λόγω της διαφορετικής ώρας. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα για ορισμένες Πολιτείες αναμένεται να αρχίσουν να καταφτάνουν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας). 

Η καταμέτρηση των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων αναμένεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, καθώς σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν είτε με επιστολές είτε διά ζώσης πριν από την ημερομηνία της 3ης Νοέμβρη (όπου αυτό επιτρεπόταν) πάνω από 100.000.000 Αμερικανοί!

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολική ψήφος λόγω της πανδημίας, η διαφορετική διαδικασία από Πολιτεία σε Πολιτεία σχετικά με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων προδιαθέτουν για μακρά διαδικασία καταμέτρησης. Προβλέπεται να διαρκέσει μέρες ή και βδομάδες μέχρι να υπάρχει τελικό αποτέλεσμα.

ντιμπέιτ τραμπ μπάιντεν
Από το ντιμπέιτ του Τραμπ με τον Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί το όποιο μη ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα αμαχητί. «Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», είχε προειδοποιήσει σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. Πολλές αναλύσεις επίσης μιλάνε για το ξέσπασμα επεισοδίων είτε από οπαδούς του Τραμπ είτε από το άλλο στρατόπεδο και ήδη στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις σηκώνονται φράχτες και θωρακίζονται βιτρίνες καταστημάτων με κόντρα πλακέ, με το φόβο λεηλασιών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...