ΗΠΑ: «Ελεγχόμενες» διεργασίες στο στρατό – Συγκαλύπτεται η συμμετοχή απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών στην επίθεση στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του μεγιστάνα Ντ. Τραμπ - 6/1/2020
ΗΠΑ: Εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του μεγιστάνα Ντ. Τραμπ – 6/1/2020 / Πηγή: TWITTER – INSTAGRAM

Το ζήτημα της συμμετοχής απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών οπαδών του Τραμπ στην επίθεση της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο, που αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη της σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ σε μια περίοδο παρακμής, επανέρχεται από τη νέα κυβέρνηση. Είναι εμφανές ότι ο χειρισμός που επιλέγεται, επιχειρεί να «κλείσει» το θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν, που είναι και ο ίδιος απόστρατος στρατηγός και μέλος διοικητικών συμβουλίων πολεμικών βιομηχανιών και επενδυτικών εταιρειών με συμφέροντα στο Πεντάγωνο επί δεκαετίες, προτίμησε να αποσιωπήσει τα στοιχεία για τον αριθμό και την ιεραρχία όσων καταγράφηκε να συμμετέχουν στην επίθεση. Επέλεξε, αντ’ αυτού, να δημοσιοποιήσει την πληροφορία περί 60ήμερης «παύσης» τακτικών δραστηριοτήτων στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να γίνει το λεγόμενο «ξεκαθάρισμα» και η πιθανή αποπομπή υποστηρικτών της ρατσιστικής οργάνωσης «Oath Keepers».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Οστιν διέταξε την παύση των δραστηριοτήτων μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κλάδων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την «αντιμετώπιση του εξτρεμισμού» μέσα στο στρατό. Το αμερικανικό δίκτυο CNN, πάντως, αναφερόμενο στην υπόθεση μετέδωσε πως είναι τουλάχιστον 22 οι απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί που συμμετείχαν στα επεισόδια και είχαν σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...