ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΑ : Με «πλήρη ταχύτητα» η εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

ΚΕΝΑΠ - Από εκπαίδευση Νατοϊκών στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / ΚΕΝΑΠ – Από εκπαίδευση Νατοϊκών στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Συνεννοήσεις  για το «ψητό» των εξοπλισμών που θα υπηρετήσουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια, αποτελεί η Διεθνής Εκθεση Αμυνας και Ασφαλείας «DEFEA 2021» που συνεχίζεται στα Σπάτα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Ενδεικτικά, στο περιθώριό της, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είχαν μια «εξαιρετική» – όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρέσβης – συνάντηση. «Οι ΗΠΑ προχωρούν με πλήρη ταχύτητα, αυξάνοντας την αμυντική μας σχέση με την Ελλάδα με απαράμιλλη τεχνολογία και το ταχέως αναπτυσσόμενο πρόγραμμα περί Περίσσειας Αμυντικών Αντικειμένων που ενισχύεται από τη διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», σημείωσε ο Πάιατ, αναφερόμενος στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που οι δυο πλευρές ετοιμάζουν την εκ νέου «επικαιροποίησή» της, όπως και στην παραχώρηση περισσευούμενου στρατιωτικού εξοπλισμού που παραχωρούν οι Αμερικανοί, μεταξύ άλλων ως προαπαιτούμενο για να παίξουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας όπως το Λιμενικό, με πιο σύγχρονα μέσα, ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. Ο Πάιατ τον έφερε σε επαφή με την Heidi H. Grant, διευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας Defense Security Cooperation Agency (DSCA), αποστολή της οποίας είναι επισήμως η «συνδρομή στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων εταίρων και συμμάχων των ΗΠΑ για την από κοινού αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων». Σύμφωνα με τον Πάιατ, είχαν και σε αυτή την περίπτωση μια «εξαιρετική συζήτηση για την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών μετά την εξαγορά του Σκαραμαγκά από τον κάπτεν Προκοπίου». «Η αναβίωση των ναυπηγείων της Ελλάδας παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και η προσφορά (για τις φρεγάτες) HF2 των ΗΠΑ δεν υπολείπεται καμίας άλλης», συμπλήρωσε ο Πάιατ, προμοτάροντας την πρόταση των Αμερικανών για την πώληση στο ελληνικό ΠΝ 4 νέων φρεγατών, 3 από τις οποίες σχεδιάζουν να κατασκευαστούν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σημειωτέον, ο Γεωργιάδης, στην ομιλία του στη «Defea», δίνοντας την «προοπτική» των κερδών για τους «επενδυτές» σε βάθος χρόνου, έλεγε ότι «σήμερα είμαστε σε ένα διαγωνισμό για την αγορά αυτών των 4 φρεγατών. Ομως οι ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού είναι γνωστό ότι είναι πολύ μεγαλύτερες. Στην πραγματικότητα την επόμενη 20ετία πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον 12 φρεγάτες. Αρα αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του τύπου της φρεγάτας που θα γίνει τώρα από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τα επόμενα χρόνια. Αρα αυτός που προσδοκούμε να έρθει και να γίνει ο συνεταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια, δεν θα είναι ένας συνεταίρος για μια μόνο αγορά, αλλά θα είναι ένας συνεταίρος μας για μακροχρόνια δράση»…

Σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής, στο περιθώριο της έκθεσης, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NATO Support and Procurement Agency – NSPA) P. Fesquet, με το υπουργείο να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με την ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την επόμενη πενταετία, διαφαίνεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη NSPA».

Συνάντηση με την Grant της DSCA, όπως και με την Elizabeth F. Wilson, στέλεχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Εξαγωγές Αμυντικού Υλικού και τη Συνεργασία, είχε και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, με τον Α/ΓΕΕΘΑ να αναφέρεται «στη διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, στο πλαίσιο και της πρόσφατης επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε «αριθμό σημαντικών συνεργασιών και δράσεων, με πιο χαρακτηριστικές την ανάπτυξη της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την Επιχείρηση “ATLANTIC RESOLVE”, όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι υποδομές του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή της, τη διεξαγωγή πλήθους διμερών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων όπως η “ASTRAL KNIGHT 21”, η “EARLY BIRD” και η “DEFENDER EUROPE 21”, καθώς και τον μόνιμο ελλιμενισμό του “USS Hersel Woody Williams” στην Κρήτη», του πλοίου – πλωτής βάσης των Αμερικανών που υποστηρίζει επιχειρήσεις τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Αλλωστε, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο συνεργασιών και δράσεων, η Σούδα, η «κορωνίδα» της διμερούς συνεργασίας όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν, έχει πάρει ξανά «φωτιά» τις τελευταίες μέρες, με αλλεπάλληλες απογειώσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών των Αμερικανών σε πτήσεις προς τη Μαύρη Θάλασσα, για αποτύπωση των κινήσεων του ρωσικού Στόλου και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, προχτές τέτοια πτήση έκανε αεροσκάφος EP-3E του Αμερικανικού Ναυτικού και χτες ένα RC-135V της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Παραπέρα, στην ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος – δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, ο Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Ηaim Cohen, αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, και στελέχη της SIBAT, τη διεύθυνση της Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ισραηλινού υπουργείου, συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ανάπτυξης δυνατοτήτων και της υψηλής τεχνολογίας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Φλώρος συνάντησε και τον Α/ΓΕΑ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ibrahim Nasser Mohammed Al-Alawi. Συζήτησαν τη διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων, που προηγήθηκαν, όπως την Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» και τη διμερή αεροπορική συνεκπαίδευση στη Σούδα, οι οποίες «συνέβαλαν στην προαγωγή της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», τονίζοντας εξάλλου «την ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

ag

Δείτε ακόμα...