ΗΠΑ: Ενδοαστικές αντιθέσεις για τον προϋπολογισμό και τις υποδομές

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Νέα ενδοαστικά παζάρια για την κατανομή κρατικών κονδυλίων σε τομείς της οικονομίας-μονοπωλιακών ομίλων, «ανάβει» στο αμερικανικό Κογκρέσο το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022 που παρουσίασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προβλέποντας δαπάνες ύψους 6,01 τρισ. δολαρίων και έσοδα 4,17 τρισ.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 36,6% σε σχέση με το 2019 και έλλειμμα 1,84 τρισ. δολαρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα των 984 δισ. δολαρίων το 2019. Μέσα από την αύξηση των κρατικών δαπανών και των πακέτων για τα μονοπώλια, η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει στην αποτελεσματικότερη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, σε φάση έντασης του ανταγωνισμού με την Κίνα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Η Σεσίλια Ράους, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα» ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Παράλληλα, μέσα από κονδύλια για τη «μείωση των ανισοτήτων» κ.ά., επιχειρείται με ψίχουλα και επιδόματα να εξασφαλιστούν η ενσωμάτωση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου και η συναίνεση στα τεράστια πακέτα για την κερδοφορία του.

Στο πλαίσιο ποια τμήματα του κεφαλαίου θα επωφεληθούν περισσότερο, συνεχίζονται τα ‘παζάρια’ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το «κύριο», το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Γερουσία μετά τις 7 Ιούνη και τα παζάρια – με αναζήτηση «συναινέσεων» από τους Δημοκρατικούς αλλά και «προειδοποιήσεις» για μη συναινετικές διαδικασίες – αφορούν το ύψος του, τους τομείς που θα βγουν πιο κερδισμένοι στη μοιρασιά, το φορολογικό μείγμα για τη χρηματοδότησή του κ.ά. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για πακέτο 2,3 τρισ. δολαρίων σε 8 χρόνια έχει αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω, σε 1,7 τρισ., ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ανεβάσει προς τα πάνω τη δική τους πρόταση, στα 928 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι οι ελλείψεις αμερικανικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας σε ημιαγωγούς (τσιπ) – κομβικός τομέας στον ανταγωνισμό με την Κίνα – θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια διατύπωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Intel», Πατ Γκέλσινγκερ.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση με το βλέμμα στην Κίνα, προωθεί χρηματοδότηση ύψους 52 δισ. δολαρίων για την έρευνα και την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις επιθετικές επενδύσεις που κάνει η Κίνα στον ίδιο τομέα.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...