ΗΠΑ: «Ένεση» ρευστότητας και στην First Republic για να μην καταρρεύσει

A television screen displaying financial news including the stock price of First Republic Bank is seen inside one of the bank’s branches in the Financial District of Manhattan, Thursday, March 16, 2023. The S&P 500 was 0.8% higher in midday trading after erasing an earlier loss of nearly that much following reports that First Republic Bank could receive financial assistance or sell itself to another bank. (AP Photo/Mary Altaffer)

Η αναταραχή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάρρευση της αμερικανικής SVB, συνεχίζεται, αυξάνοντας τις ανησυχίες των αστικών οικονομικών επιτελείων ότι οι κρατικές παρεμβάσεις δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν ένα φαινόμενο «ντόμινο».

Συγκεκριμένα, την ώρα που η κρίση επεκτεινόταν στην Ευρώπη, χτυπώντας τον τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse, στις ΗΠΑ συνεχιζόταν η κατρακύλα στη μετοχή της τράπεζας First Republic Bank, που έφτασε να υποχωρεί έως και 36%, διευρύνοντας την πτώση των προηγούμενων ημερών. Η βουτιά της μετοχικής αξίας της τράπεζας εκτιμάται πως έχει ήδη κοστίσει 17 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της και σύμφωνα με ορισμένους οικονομικούς αναλυτές, η τράπεζα εξετάζει διάφορες στρατηγικές εναλλακτικές, μια εκ των οποίων είναι η πώληση.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της τράπεζας, κάτι που θα αύξανε παραπέρα την πίεση στον τραπεζικό τομέα, έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επιβεβαίωσαν σε δική τους κοινή ανακοίνωση ότι οι 11 τράπεζες θα καταθέσουν 30 δισεκ. δολάρια στη First Republic Bank.

Η συγκεκριμένη τράπεζα ανέφερε από την Κυριακή ότι έχει «ενισχύσει» τη ρευστότητά της και έχει 70 δισ. δολάρια στη διάθεσή της, χάρη στις διευκολύνσεις που της πρόσφεραν η ομοσπονδιακή τράπεζα και η «JP Morgan Chase».

Το ποσό αυτό θεωρείται ανεπαρκές από τους οίκους αξιολόγησης «S&P Global Ratings» και «Fitch», που την Τετάρτη υποβάθμισαν το αξιόχρεο της τράπεζας ρίχνοντάς την στην κατηγορία των «σκουπιδιών», γεγονός που προκάλεσε και την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...