ΗΠΑ: Ένοχος για συνέργεια στον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε ένας από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό

ΗΠΑ- Ρατσισμός - Τζορτζ Φλοιντ - Ντέρεκ Σόβιν - δολοφονία, 2020
Ο Ντέρεκ Σόβιν πατά με το γόνατό του τον σβέρκο του Τζορτζ Φλοιντ

Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ο ένας από τους πρώην αστυνομικούς που ήταν παρόντες στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία όταν ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολις.

Ο Του Τάο ανέλαβε να κρατήσει σε απόσταση τους περαστικούς που θορυβήθηκαν από τη σκηνή και προσπάθησαν να παρέμβουν όσο ο 45χρονος Φλόιντ ψυχορραγούσε πεσμένος στην άσφαλτο. Ο Του Τάο είχε ήδη κριθεί ένοχος για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του θύματος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.

Δικαστήριο της κομητείας Χένεπιν της Μινεσότας τον έκρινε σήμερα ένοχο για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου. Ο Του Τάο «ήταν έμπειρος αστυνομικός» και «γνώριζε ότι η ακινητοποίηση (ενός υπόπτου) με το πρόσωπο στο έδαφος μπορεί να σκοτώσει», ανέφερε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ στην απόφασή του. Ο πρώην αστυνομικός είχε αποποιηθεί το δικαίωμά του να δικαστεί από ενόρκους και επέλεξε να αφήσει τον Κέιχιλ να αποφανθεί αν είναι ένοχος ή όχι. Η απόφαση του δικαστή, έκτασης 177 σελίδων, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

Η απόφαση, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δικών στην υπόθεση αυτή, «είναι αυτή που έπρεπε να ληφθεί», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότας, Κιθ Έλισον.

Ο Σόβιν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών. Πέρυσι του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 21 ετών για καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων του θύματος.

Δύο άλλοι αστυνομικοί, ο Τόμας Λέιν και ο Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ, τον βοήθησαν να κρατήσει τον Φλόιντ στο έδαφος και πέρυσι κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η σκηνή βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...