ΗΠΑ: Εντείνουν τις οικονομικές πιέσεις προς το Ιράν και άλλα κράτη

Σημαίες Ιράν και ΗΠΑ

Εντείνουν οι ΗΠΑ την οικονομική πίεση προς το Ιράν και κράτη που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με αυτό, εν μέσω διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και μια ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ σε αυτήν.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία επί προεδρίας Τραμπ, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους ομίλους συνεχίζουν εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες στο Ιράν, ενώ παρέμειναν οι ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα στείλει αντιπροσωπεία την ερχόμενη βδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για να ενισχύσει την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, σε μια περίοδο που τα ΗΑΕ – στενός σύμμαχος των ΗΠΑ – βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να βελτιώσουν τους δεσμούς με την Τεχεράνη. Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα …«προειδοποιήσει» τις τράπεζες στα ΗΑΕ που έχουν συναλλαγές με το Ιράν και δεν συμμορφώνονται με τις κυρώσεις. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία μη συμμόρφωσης και θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις ή πρόστιμα.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη που ξεκίνησαν χτες μετά από διακοπή μιας βδομάδας, φαίνεται να μη σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει πολλούς συμβιβασμούς που είχε κάνει στους προηγούμενους έξι γύρους συνομιλιών, ζητώντας πολλά περισσότερα. Το Ιράν ζήτησε σταδιακή άρση όλων των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ από το 2018.

Εάν δεν καταλήξουν οι συνομιλίες, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν αντιπροσωπείες σε πολλές άλλες χώρες για να ενισχύσουν την οικονομική πίεση στο Ιράν, αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Σε αυτό το φόντο, οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ συναντήθηκαν χτες στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Reuters» ότι προγραμματιζόταν συζήτηση για πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις, για να προετοιμαστούν για «ένα χειρότερο σενάριο καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν εάν αποτύχει η διπλωματία».

Στο μεταξύ, το Ιράν απάντησε στις προχτεσινές νέες αμερικανικές κυρώσεις με δικές του κυρώσεις εναντίον προσώπων και θεσμών στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που χρησιμοποίησε και η Ουάσιγκτον ότι «εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»…

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...