ΗΠΑ: Επιδιώκουν «νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση δίνοντας και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

«Νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση επιδιώκουν οι ΗΠΑ δίνοντας νέα στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η ανακοίνωση έγινε χθες στο Κίεβο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων που «θα δώσει νέα ορμή στην εξελισσόμενη αντεπίθεση» της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Μπλίνκεν ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ουκρανία όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο και διαπίστωσε πώς οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μέρος της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε μια εγκατάσταση της κρατικής συνοριακής φρουράς στα περίχωρα του Κιέβου, όπου του έδειξαν drones παρακολούθησης που δωρήθηκαν από τις ΗΠΑ και τέσσερα οχήματα MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), καθώς και πολλά ρωσικά drones που καταρρίφθηκαν.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε ένα ουκρανικό κέντρο αποναρκοθέτησης, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερα από 95 εκατ. δολάρια σε βοήθεια για τις προσπάθειες αποναρκοθέτησης της Ουκρανίας.

Πέρα από τα αντιαρματικά βλήματα, το πακέτο των ΗΠΑ θα συμπεριλάβει επίσης 300 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται, 206 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 200 εκατ. για την υποστήριξη των τοπικών θεσμών, 90 εκατ. για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η αυστηρά στρατιωτική πτυχή, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, προβλέπει παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης συστήματα άμυνας κατά πυραύλων, κι άλλα πυρομαχικά για συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS, καθώς και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 43 δισ. δολαρίων.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά με τοξικούς κινδύνους για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους.

Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια πυρομαχικά πριν λίγους μήνες, με τη Ρωσία να απαντά πως θα αντιδράσει έντονα, απειλώντας να χρησιμοποιήσει και αυτή ανάλογα.

Εξάλλου πριν από περίπου δυο μήνες η Ουάσιγκτον έγινε η πρώτη χώρα που έστειλε οβίδες διασποράς στον ουκρανικό στρατό.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...