ΗΠΑ: Έριξε την ψήφο του ο Τραμπ

ηπα εκλογές

Πάνω από 56 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Αμερική έχει πείσει ο Τραμπ να ψηφίσουν νωρίς. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ψήφισε το πρωί του Σαββάτου στη Φλόριντα, πριν ξεκινήσουν συλλαλητήρια σε διάφορες πολιτείες.

Ο Πρόεδρος φορούσε μάσκα όταν ψήφισε, αλλά την έβγαλε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν με σημαίες και πινακίδες έξω από τη βιβλιοθήκη όπου ψήφισε, φωνάζοντας: “Τέσσερα ακόμη χρόνια.”

«Ήταν μια πολύ ασφαλής ψηφοφορία, πολύ πιο ασφαλής από ό, τι όταν στέλνετε μια ψηφοφορία», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία στο Δυτικό Παλμ Μπιτς, επαναλαμβάνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου είναι πιο ευάλωτη στην απάτη.

«Ψήφισα για έναν τύπο που ονομάζεται Trump», πρόσθεσε.

ηπα εκλογές

Υστερώντας στις εθνικές δημοσκοπήσεις και με αυτό που οι αναλυτές θεωρούν στενό δρόμο προς τη νίκη στο Εκλογικό Σώμα, ο Τραμπ προσπαθεί να αναδημιουργήσει τον ενθουσιασμό που αξιοποίησε τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας του 2016.

Το Σάββατο, συλλαλητήρια είχαν προγραμματιστεί στη Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο και το Ουισκόνσιν, όλα τα κράτη που θεωρούνται σημαντικά για τη νίκη, αλλά όπου τα κρούσματα κορονοϊού είναι στα ύψη και οι συγκεντρώσεις με φυσική παρουσία μπορεί να είναι μια πολιτική ευθύνη.

Μιλώντας στην πρώτη εκδήλωση, στο Lumberton της Βόρειας Καρολίνας, ο Τραμπ απεικόνισε την πανδημία ως ανατιναγμένη δυσανάλογα από τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης, υποδηλώνοντας ότι «στις 4 Νοεμβρίου, δεν θα το ακούσετε πια».

ηπα εκλογές

Στη Βόρεια Καρολίνα καταγράφηκαν 2.716 νέα κρούσματα την Παρασκευή, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε εκτεταμένες δοκιμές ως “καλές” όσο και “πολύ ανόητες” επειδή αυξάνουν την καταμέτρηση των επίσημων κρουσμάτων στη χώρα.

Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήδη εμβόλιο “αν δεν υπήρχε πολιτική”, ανανεώνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ότι πολιτικοί παράγοντες μέσα σε κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη εμβολίων για να βλάψουν τις πιθανότητές του για επανεκλογή.

Ο Biden στην Πενσυλβάνια

Εν τω μεταξύ, ο Δημοκρατικός, Τζο Μπίντεν, ο οποίος έχει κάνει την προσεκτική προσέγγισή του στην εκστρατεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο επίκεντρο των μηνυμάτων του, είχε δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο – και οι δύο κοινωνικά αποστασιοποιητικές “drive-in συλλαλητήρια” στην Πενσυλβάνια.

μπάιντεν

“Μακάρι να μπορούσα να πάω στο αυτοκίνητο-σε-αυτοκίνητο να σας συναντήσω όλους. Δεν μου αρέσει η ιδέα όλης αυτής της απόστασης, αλλά είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο Biden σε υποστηρικτές του στην κομητεία Μπακς, βόρεια της Φιλαδέλφειας, στην πρώτη εκδήλωση της ημέρας.

“Το εκτιμώ που είστε ασφαλής. Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι να γίνουμε σούπερ διασκορπιστές.”

ηπα εκλογές

Στη συνέχεια, ο Biden αποδοκίμασε την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων, περιγελώντας την υπεροπτική προσέγγιση του Τραμπ και τον ισχυρισμό του προέδρου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πέμπτης ότι οι ΗΠΑ «πλησιάζουν τη γωνία» στο COVID-19. Η χώρα έχει αναφέρει πάνω από 224.000 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Ο Biden πραγματοποίησε μια δεύτερη εκδήλωση το Σάββατο στην κομητεία Luzerne, κοντά στη γενέτειρά του, το Σκράντον της Πενσυλβάνια, και μια περιοχή που κάποτε θεωρούνταν δημοκρατικό προπύργιο που κέρδισε ο Τραμπ το 2016.

εκλογές ηπα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν –ο οποίος ψήφισε εβδομάδες πριν στο Ντέλαγουερ– ηγείται στενά του Τραμπ στην πολιτεία, η οποία θεωρείται κρίσιμη και για τους δύο υποψηφίους.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε τον Biden με πλεονέκτημα 4 ποσοστιαίων μονάδων στην πολιτεία, από επτά μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα.

Από το Σάββατο, ο αριθμός των ατόμων που είχαν ψηφίσει νωρίς – είτε ταχυδρομικά είτε αυτοπροσώπως – ήταν πάνω από το 40 τοις εκατό όλων των ψήφων που ψήφισαν το 2016.

Με πληροφορίες από: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...