ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να στείλουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Σύστημα M142 HIMARS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο του που δημοσίευσε την Τρίτη η εφημερίδα «New York Times».

Συγκεκριμένα πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα, με δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χλμ. Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών αμυντικών ικανοτήτων.

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία, διευκρίνισε ο Μπάιντεν. Νωρίτερα είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος και να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε άμεσο εμπόλεμο μέρος με τη Ρωσία.

Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 700 εκατ. δολαρίων, το 11ο πακέτο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κά.

Με αυτό το πακέτο οι ΗΠΑ «θα παράσχουν έγκαιρη και κρίσιμη βοήθεια στον ουκρανικό στρατό», τόνισε στη δήλωσή του ο Μπάιντεν υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα γιγαντιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 40 δισ. δολαρίων, για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...